NL-Alert test ons allen

Waarschuwingsdienst NL-Alert gaat aanstaande maandag rond 12.00 uur een eerste landelijke test houden. Rond 12.00 uur zend de overheid een controlebericht om te kunnen nagaan of men de mobiel goed heeft ingesteld om NL-Alerts, waarschuwingen bij noodsituaties, te ontvangen. Op 6 mei en 4 november volgen opnieuw controleberichten.

NL-Alert werkt op basis van Cell Broadcast, een variant van sms. Het voordeel, zo schrijft NederlandVeilig.nl, is dat de dienst ook werkt bij overbelasting. Daarvoor moet een smartphone overigens wel ondersteuning leveren, iets wat bijvoorbeeld iPhones nog altijd niet doen. De overheid gebruikte NL-Alert al bij grote branden in Groningen en Drenthe.

WSJ: betalen voor YouTube

De Wall Street Journal schrijft dat Google vergaande plannen heeft om betaalde kanalen te introduceren op YouTube. Het betalen voor video's zou een optie worden voor mensen die naast advertenties ook direct geld willen verdienen met gepubliceerd materiaal. Het opgehaalde bedrag wordt verdeeld tussen Google en de maker van de video.

Er worden volgens de krant twee opties besproken. Videomakers zouden ten eerste een betaald kanaal op kunnen zetten en er lidmaatschap voor vragen. Ten tweede kan er een vorm van 'windowing' worden geïntroduceerd. Dan betalen mensen om een bepaalde video eerder te kunnen zien.

Half jaar gratis streamen

Rdio wordt tijdelijk gratis voor Nederlanders. De Spotify-kloon waarmee muziek kan worden gestreamt naar pc en mobiel geeft gebruikers in diverse landen een half jaar gratis toegang, waaronder Nederland. De bibliotheek bestaat inmiddels uit zo'n 18 miljoen liedjes, schrijft PCMag bij deze aankondiging.

De muziekdienst is opgericht door Kazaa- en Skype-oprichter Zennstrom en Friis. Twee jaar geleden maakte Rdio zijn start in Noord-Amerika. Rdio kost in Nederland normaal gesproken 5 euro (alleen pc) of 10 euro (pc en smartphone) per maand. Nederland liet de dienst vooralsnog links liggen. Rdio wil daar met de actie verandering in brengen.