We go way back

De Wayback Machine is stevig uitgebreid. De webarchiefdienst, waarmee de evolutie van internetpagina's is te bekijken, gaat nu van 9 december 2012 terug tot eind 1996. Inmiddels maken 240 miljard URLs - zo'n 5 petabyte aan data - onderdeel uit van het archief. Daaronder uiteraard ook Webwereld, dat er in 1997 overigens zo uitzag.

De database behoort inmiddels tot de 250 meest populaire websites. Volgens het team achter de Machine maken onder meer de media handig gebruik van het archief, bijvoorbeeld voor historische artikelen omtrent de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Netwerkplan wordt ontkent

De eerdere berichtgeving dat Europese telecomreuzen gebruik willen maken van elkaar netwerken, klopt volgens de telco's niet. Het verhaal dat verscheen in de Financial Times wordt door de hoofdrolspelers ontkend. Er zouden geen plannen zijn van de vier grootste telco's van Europa; Deutsche Telekom, France Telekom, Telecom Italia en het Spaanse Telef├│nica voor een pan-Europees netwerk.

Eind november is er wel een bijeenkomst geweest van ETNO, de vereniging van Europese telecombedrijven. Het plan tot een gezamenlijk netwerk, dat de concurrentiepositie ten opzichte van nieuwkomers zou verbeteren, stond echter niet op de agenda, meldt de News Service van Webwereld-uitgever IDG.

2012 slecht pc-jaar

Niet alleen in Amerika maar ook wereldwijd is de pc-markt gekrompen rondom de feestdagen in het vierde kwartaal. Voor het eerst in 5 jaar tijd werden er minder pc's verkocht in de traditioneel goede verkoopperiode. Het was dan ook een dramatisch jaar voor fabrikanten zoals onder meer HP, Lenovo en Dell, brengt Reuters op basis van cijfers van marktonderzoeker IDC.

Alle pc-makers verkochten gezamenlijk 89,8 miljoen computers in het vierde kwartaal, wat een daling van 6,4 procent betekent vergeleken met 2011. Over heel 2012 zijn er volgens IDC in totaal 352 miljoen pc's verkocht, een teruggang van 3,2 procent met vorig jaar en tevens de eerste verkoopdaling sinds 2001. Voor 2013 wordt een groei van 2,8 procent verwacht.