Wetenschappers van de Universiteit van California willen weten waar kosmische straling vandaan komt en hoe het wordt gegenereerd. Een ontwikkelde app die je kan downloaden op je smartphone kan via de camerasensor de fotonen en andere deeltjes die met de kosmische straling meekomen registreren.

Doel is zo veel mogelijk mensen de app te laten downloaden, het liefst een flinke groep mensen op een zo'n klein mogelijk gebied. Zo'n 1000 mensen op een oppervlakte van een vierkante kilometer moet vrijwel alle kosmische straling detecteren die in dat gebied de aarde raakt, denken de wetenschappers. Het uiteindelijke doel is zeker een miljoen smartphones actief te hebben over de hele wereld.

Al tests met radioactieve straling

De universiteit heeft al tests gedaan met de sensors in de camera's van smartphones en het bleek dat het simpel gammastraling kan opvangen, zonder dat de telefoon op de bron van de straling hoeft te zijn gericht. De tests werden gedaan met radioactieve isotopen van radium, kobalt en cesium. Ook met kosmische straling zijn al diverse tests gedaan onder meer door een smartphone in een loden doos te stoppen en een smartphone mee te nemen in een vliegtuig.

De app die het moet doen heet CRAYFIS, wat staat voor Cosmic Rays Found in Smartphones. Op dit moment is de app in een betatest op Android en iOS. De telefoon hoeft juist niet actief te zijn om mee te werken. De bedoeling is de app vooral 's nachts het werkt te laten doen. De smartphone moet dan aan de oplader, waarna de app het werk gaat doen. Doe gebruiker hoeft (behalve het downloaden van de app zelf) geen enkele actie meer uit te voeren.