Tegen zowel KPN als Vodafone is bovendien een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. De zaak is aangezwengeld door Max Kohnstamm, directeur van marketingbedrijf SRM. Zijn dochter is de eiseres in de dagvaarding, maar het is vooral Kohnstamm die zich boos maakt.

Veel sneller door belbundel heen

Sinds eind januari worden gesprekken van nieuwe KPN- Hi- en Telfortabonnees afgerekend per hele minuut. Die afronding is altijd naar boven toe, dus voor een gesprek van 2 minuten en 1 seconde wordt 3 minuten berekend. Bovendien, en dat doen alle drie de operators al sinds 2007, wordt de eerste minuut altijd afgerond naar boven. Dus voor een paar seconden een voicemail inspreken of afluisteren rekenen de operators meteen een volle minuut af.

Ten opzichte van een situatie waarin alles per seconde wordt afgerekend, kan met eenzelfde bundel die per minuut is afgerond gemiddeld 30 procent minder worden gebeld. Als hierdoor vaker buiten de bundel wordt gebeld, lopen de kosten voor de abonnee zeer snel op.

Oplichterij

Vodafone begon per 6 september met het afrekenen per minuut voor nieuwe abonnementen en contractverlengingen. Dat mag op zich, maar hoe de operators dit communiceren is ronduit misleidend, stelt Kohnstamm.

Zo meldt Hi: 'Er geldt geen starttarief en de gesprekken worden per minuut afgerekend'. Volgens Kohnstamm is die formulering "echt ongelooflijk". "Tuurlijk is er wel een starttarief, je bent na 1 seconde meteen een hele minuut kwijt. Bovendien wordt niet duidelijk dat per minuut betekent dat alles naar boven toe wordt afgerond. De abonnee wordt op deze manier gewoon opgelicht," zegt Kohnstamm tegen Webwereld.

"Ik denk echt dat de rechter ons gelijk gaat geven. Dat betekent dat KPN daarna mogelijk tot terugbetaling aan alle consumenten verplicht kan worden. Dat gaat, alleen al dit jaar vermoedelijk om zeer veel miljoenen."

Tweederde vindt misleidend

Om de zaak te onderbouwen heeft SRM een enquête laten uitvoeren naar wat consumenten vinden van afrekenen per minuut en de formuleringen die KPN en Vodafone hanteren. Onderzoeksbureau The Choice verzekert Webwereld dat de steekproef onder 400 personen representatief is voor Nederlandse bevolking. 68 procent van hen vindt de tekst die Hi hanteert 'niet eerlijk'. En 65 procent vindt het 'misleidend'.

Vodafone past tekst aan

KPN stelt in een reactie dat het voorstander is van maximale transparantie en dat de tarieven momenteel duidelijk op de site worden vermeld. “We doen er alles aan om dat zo duidelijk mogelijk maken. We vinden ook dat dat duidelijk is. Het moet helder zijn wat een klant kwijt is en wat die mag verwachten", aldus een woordvoerster van KPN.

Vodafone reageert totaal anders. “De heer Kohnstamm heeft gelijk. We willen het zo duidelijk mogelijk vermelden. We zullen nu overal melden dat de gesprekskosten naar boven afgerond worden op hele minuten." Op de site heeft Vodafone dat inmiddels aangepast, de verduidelijking in de pdf-documenten met tarieven volgt later.

Dagvaarding tegen KPN

The Choice Onderzoeksrapport