De Duitse krant Handelsblatt meldt maandag dat KPN zou overwegen om een deel van zijn belang in de Duitse mobiele aanbieder E-Plus te verkopen. De krant zou zich daarbij volgens Het Financieele Dagblad beroepen op een niet met name genoemde woordvoerder.KPN heeft 77,5 procent van de aandelen van E-Plus. Daarvoor betaalde KPN 9,1 miljard euro. De overige aandelen zijn in handen van het Amerikaanse Bellsouth.KPN-woordvoerder Marinus Potman ontkent echter dat KPN het afstoten van E-Plus zou overwegen. "Dat is niet aan de orde", aldus Potman.

Belgacom

Wel bevestigt Potman dat KPN gesprekken voert met het Belgische telecombedrijf Belgacom. De Belgische krant De Standaard schrijft maandag dat Belgacom en de Belgische regering met KPN in gesprek zijn over een fusie.Bij een fusie zou het de bedoeling zijn dat Belgacom zich op de Belgische en Franse markt gaat richten. Ook zouden KPN en Belgacom hun belangen in respectievelijk KPN Orange in België en Ben in Nederland van de hand doen.Volgens Potman hebben de gesprekken met Belgacom nog een 'verkennend karakter'. "We zijn met Belgacom in gesprek, net zoals we met veel andere partijen in gesprek zijn." Welke partijen dat zijn wil Potman niet zeggen, maar het zou onder meer gaan om andere Europese telecombedrijven.Ook Belgacom is niet alleen met KPN in gesprek. Volgens De Standaard vindt er ook overleg met Deutsche Telekom, Telecom Italia en Vivendi plaats. De Belgische regering en Belgacom zouden een 'Sabena-scenario' vrezen, waarbij een Belgisch bedrijf dat wordt ondergebracht bij een in moeilijkheden verkerende partner (KPN), het eerste slachtoffer wordt van de problemen van de partner.

Schuld

De speculaties over KPN komen op een moment dat het bedrijf het op de beurs zwaar te verduren heeft. KPN zucht onder een schuldenlast van 23,3 miljard euro en is wanhopig op zoek naar oplossingen om de schuld te verlichten.Vorige week kwam via The Financial Times het nieuws naar buiten dat KPN een zogeheten claimemissie overweegt. Daarbij geeft KPN nieuwe aandelen uit, die bestaande aandeelhouders tegen korting kunnen kopen. Het bericht leidde tot onrust bij beleggers die het aandeel KPN massaal lieten vallen.Ook vandaag daalt het aandeel KPN weer. Rond 14 uur stond de koers op 7,01 euro, 33 eurocent lager dan de slotkoers van vrijdag.