Internetvergelijken.com vergelijkt abonnementen van KPN en KPN-dochters Telfort, HetNet en XS4All. Andere aanbieders van ADSL, zoals Online, Tele2 en Alice worden niet genoemd. Ook kabelinternetaanbieders Ziggo en UPC ontbreken in de vergelijking.

Door het ontbreken van die aanbieders vindt Ben Woldring van onder meer Internetten.nl dat de KPN-vergelijkssite een onvolledig beeld geeft. "Hoewel onderaan de site staat dat alleen KPN, Telfort, HetNet en XS4All worden vergeleken, suggereert de naam van de site dat al het aanbod wordt vergeleken.

'Geen overzicht van de markt'

KPN erkent dat de site slechts een vergelijking biedt in beperkte mate. "Het is niet bedoeld om een heel overzicht te geven van de markt", zegt een KPN-woordvoerder. "Het doel van de de site om klanten een overzicht te geven van onze abonnementen, en iets meer informatie te geven dan alleen maar snelheid en prijs."

"Er staat op de voorpagina dat de site slechts 4 aanbieders betreft, en ook in de disclaimer staat dat het om een site van KPN met alleen eigen merken gaat. We zijn wel aan het kijken of we die informatie nog wat prominenter op de site kunnen zetten, want we willen niet de indruk wekken dat dit een onafhankelijke vergelijkingssite is", zegt de woordvoerder van KPN.

Opzegtermijn teruggebracht

Woldring ziet veel beweging op de internetmarkt sinds 1 juli, toen de opzegtermijn voor telecomcontracten is teruggebracht tot maximaal 1 maand. Daardoor is het makkelijker om klanten te winnen en te verliezen. "Ondanks de vakantieperiode is het bezoek aan Internetten.nl in de maand juli met ruim 10 procent toegenomen vergeleken met een maand eerder. Dat komt ook door het reclamegeweld van grote aanbieders als Tele2, Online, Ziggo, HetNet en UPC."