In ongeveer anderhalf jaar tijd heeft KPN een hypermodern glasvezelnet gebouwd dat het oude in acht jaar helemaal zal vervangen. Het nieuwe netwerk vergde een investering van 750 miljoen gulden.

Het zogenoemde Lambda-netwerk verbindt de 18 grootste steden van Nederland en is in zijn soort volgens KPN het meest omvangrijke glasvezelnet van Europa. Het Nederlandse net sluit aan op het Europese netwerk dat KPN-dochter KPN Qwest aanlegt. Gecombineerd hebben de netten straks een kabellengte van 29.000 kilometer.

Lambda is volgens KPN dé oplossing voor de explosieve groei van telefoon- en dataverkeer. Het huidige netwerk kon de belasting, die jaarlijks vooral groeide door toename van het mobiel bellen en internetgebruik, haast niet meer aan.

De totale transmissiecapaciteit van Lambda bedraagt in eerste aanleg 600 gigabit per seconde. Door het aantal toegepaste kleuren in het netwerk verder te verhogen kan de capaciteit worden vergroot. Lambda gebruikt nu 16 kleuren, dat zal in een tweede fase worden opgeschroefd naar 80. Lambda is symbool voor golflengte, de golflengte van licht bepaalt de kleur.

Het netwerk is volledig dubbel uitgevoerd. Bij verbreking of verstoring wordt het verkeer automatisch langs een andere route geleid, waardoor de verbinding in stand blijft. "Gegarandeerde 100 procent up time", noemt KPN-topman Paul Smits het. Leveranciers van Lambda zijn Alcatel, Lucent en TKF.