De curatoren hadden nog een schadeclaim liggen van ongeveer 2,2 miljard euro. Dat was al een stuk minder dan de 4,2 miljard euro die zij aanvankelijk eisten. In 2010 sleepten de curatoren KPN, Qwest en 12 Amerikaanse en Nederlandse bestuurders voor de rechter vanwege de “grootste boekhoudfraude in de Nederlandse geschiedenis”.

Buiten de rechtzaal regelen

Na drie jaar ligt nu een voorlopige schikking op tafel om die zaak buiten de rechter te regelen. De schadeclaim van 2,2 miljard wordt nu gereduceerd tot 260 miljoen, waarvan KPN er 50 voor eigen rekening neemt. De andere partij in de voorlopige schikking is CenturyLinks,sinds enige tijd de eigenaar van de voormalige Amerikaanse partner van KPN, Qwest.

De bestuurders die door de curatoren zijn gedaagd, betalen 38 miljoen euro. Dat zijn onder meer Marten Pieters, Joop Drechsel, Maarten Henderson, Eelco Blok, Ada van der Veer-Vergeer en Pierre Everaert. Dat stelt Netkwesties.

Ondergang KPNQwest vol geruchten

Het faillissement van KPNQwest in 2002 was zeer geruchtmakend. De joint-venture van KPN en Qwest, dat in Europa de leidende glasvezelaanbieder moest worden, ging ten onder na jaren van verliezen, die volgens curator Marcel Windt van Houthof Buruma werden verdoezeld in de boekhouding. KPNQwest bezat in 2002 liefst 25.000 kilometer glasvezelnetwerk onder de naam EuroRing.

De huidige overeenkomst is voorlopig, omdat er onder meer verder onderhandeld wordt over de voorwaarden van de definitieve overeenkomst, en de goedkeuring van de rechter-commissaris in het faillissement. In de voorwaarden is ook opgenomen dat KPN afziet van enkele ingediende counter-claims in het faillissement, claims waarin KPN juist geld wil zien van de curatoren uit de failliete boedel.

KPN schikte al eerder

Vorig jaar kwam het al tot een schikking met de Vereniging van Effectenbezitters VEB. KPN betaalde 15,7 miljoen euro dat verdeeld werd onder de 3500 gedupeerde beleggers die aangesloten waren bij de VEB.