De NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) geeft alsnog zijn goedkeuring aan KPN's koop van vier glasvezelkabelaars. Dit zijn Edutel, XMS, KickXL en Concepts ICT, die voorheen in handen waren van Reggeborgh. Die investeringsmaatschappij voor glasvezel is bekend van twee grote glasvezelaanbieders: Reggefiber voor de consumentenmarkt en Eurofiber voor de zakelijke markt.

Concurrentiezorg

De inlijving van de vier glasvezeldienstverleners door het telecombedrijf is eerder afgekeurd door de NMa. Die waakhond stelde toen dat KPN door overname van de vier Reggeborgh-onderdelen een te sterke positie krijgt in sommige regio's waar het telecombedrijf al actief is. "Daardoor kan de keuze voor consumenten voor televisie, internet en vaste telefonie beperkt worden", aldus de NMa in april dit jaar.

Nu verleent de toezichthouder toch toestemming voor de koop. Het meldt dat KPN "niet alleen concurreert met aanbieders van diensten via het glasvezelnetwerk van Reggefiber, maar ook met de kabelmaatschappijen en diverse aanbieders op het kopernetwerk". Webwereld heeft de NMa gevraagd om een toelichting waarom er eerder werd gevreesd voor concurrentiebeperking en nu niet meer. Daar komt de toezichthouder nog op terug.

'Glasvezel is de toekomst'

KPN meldt dat het door de aankoop zijn aandeel op de breedbandmarkt vergroot met 1,8 procent. Daarmee komt het bedrijf uit op 41 procent van de markt, verdeeld over glasvezel, ADSL, VDSL en andere verbindingssoorten. In totaal krijgt KPN hiermee 120.000 nieuwe glasvezelklanten, om uit te komen op ruim 300.000 klanten voor dat type breedbandverbinding.

Het telecombedrijf benadrukt het belang van glasvezel, tot aan het pand van de klant (FttH, fiber to the home). "Wij zien FttH als dé lange termijn, superieure infrastructuur", stelt ceo Eelco Blok in het persbericht. KPN belooft wel te blijven werken aan verbetering van het kopernetwerk, waar DSL-verbindingen over lopen.

Update:

De NMa laat aan Webwereld weten dat de alsnog verleende goedkeuring is voortgekomen uit beter onderzoek naar de concurrentiepositie van KPN. "Uit een eerste onderzoek naar de overname door KPN zijn meerdere vragen naar voren gekomen die niet snel konden worden beantwoord. De NMa heeft zodoende een vergunningseis gesteld en daarmee aangegeven dat meer onderzoek nodig is", verwijst woordvoerder Paul Trienekens naar de aanvankelijke afkeuring in april dit jaar.

"In de periode tussen de vergunningseis en het besluit van gisteren is door de NMa uitgebreid onderzoek gedaan naar het concurrentieproces. Een voorname vraag was van wie KPN en de andere 4 partijen concurrentiedruk ondervinden en in welke mate. Op basis van het uitgebreide onderzoek is de NMa tot de conclusie gekomen dat er voldoende concurrentie overblijft en dat daardoor de overname mag doorgaan."