KPN heeft in het derde kwartaal een nettowinst van 172 miljoen euro geboekt. In dezelfde periode een jaar geleden was dit nog 38 miljoen euro. Dit heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. De omzet van het telecombedrijf steeg met 1,8 procent tot 3,1 miljard euro. Vooral de mobiele tak presteerde goed en realiseerde 6,5 procent meer omzet. Begin vorig jaar leed het bedrijf nog een recordverlies van ruim negen miljard euro. Dit kwam vooral door fikse afschrijvingen op de gekochte umts-licenties. In de tussentijd heeft het bedrijf orde op zaken proberen te stellen.

Schuldsanering

Door diverse ontslagronden is het personeelsbestand inmiddels met ongeveer een kwart gereduceerd. Ook is het telecombedrijf hard bezig zijn schuld te verminderen. Het afgelopen jaar is de nettoschuld met ongeveer 3,5 miljard euro teruggebracht tot 9,4 miljard euro. Niet alleen de winst en omzet van het bedrijf laten groei zien, ook het aantal nieuwe abonnees stijgt gestaag. Zo heeft KPN de afgelopen drie maanden 398.000 nieuwe mobiele klanten mogen verwelkomen, waarvan het leeuwendeel (248.000) bij E-Plus. KPN heeft in het derde kwartaal 96.000 nieuwe adsl-aansluitingen gerealiseerd. In totaal heeft de telco nu 609.000 adsl-abonnees.

I-mode

Ook de mobiele internetdienst van KPN, i-mode, lijkt langzaam van de grond te komen. Het bedrijf zag het aantal i-modeklanten met 188.000 toenemen, waarmee het totaal op 541.000 komt. De doelstelling van KPN is om eind dit jaar in Nederland, België en Duitsland één miljoen i-modeklanten te hebben. Hoewel KPN zelf gelooft dat dit aantal haarbaar is, twijfelen analisten of dit haalbaar is.