ApplicationNet speelt in op de schaarste van automatiseerders door via internet software voor werkplekken aan te bieden. "Zeker bij middelgrote bedrijven zie je dat het it-personeel opgekocht wordt door de grote it-leveranciers met hogere salarissen en betere arbeidsvoorwaarden," zegt Sander Kamstra, directeur van ApplicationNet tegen Webwereld.

ApplicationNet biedt vanaf 99 euro per werkplek per maand een gehoste versie van mail, office-applicaties en dataopslag. Bedrijven kunnen er ook hun maatwerkapplicaties laten hosten tegen een tarief vanaf 350 euro per server per maand. De firma beheert momenteel zo'n 3,500 werkplekken voor Nederlandse bedrijven waaronder Brunel IT en Ordina.

Klanten zouden maandelijks per werkplek zo'n 20 tot 25 euro besparen, claimt Kamstra

Desktop als SaaS

Door desktops als een software as a service-dienst (SaaS) aan te bieden, biedt de firma een compromis tussen volledige outsourcing en eigen beheer. Een managementconsole laat klanten zelf controleren welke applicaties zij afnemen of hoeveel opslagruimte zij afnemen. Daardoor verschuift de behoefte aan it-kennis: "Je hebt een beetje kennis nodig. We om van technische kennis te gaan naar functionele kennis met it. Hoe wil je je bedrijf runnen met it?"

De klant blijft zelf verantwoordelijk voor de installatie en het onderhoud van het besturingssysteem op de desktop, al adviseert ApplicationNet waar mogelijk over te stappen naar thin clients. Deze netwerkcomputers gebruiken zelf een minimaal besturingssysteem en halen alle overige data op van het netwerk.

Meerderheidsbelang

ApplicationNet blijft zelfstandig opereren, maar KPN heeft wel een meerderheidsbelang genomen in de onderneming.

KPN betrad vorig jaar de markt voor desktopbeheer met de overname van Getronics. Waar Getronics zich richt op grote ondernemingen met duizenden desktops, biedt ApplicationNet haar diensten voor klanten vanaf 50 desktops.

Financiële details van de overname zijn niet bekendgemaakt. ApplicationNet telt zo'n 70 werknemers waaronder 22 systeembeheerders in Groningen.