Het gaat om een groot contract voor vaste telefoniediensten aan verschillende overheden, onderdeel van OT2010. De aanbesteding, met een maximale waarde van 120 miljoen euro, werd in eerste instantie aan KPN gegund. Tele2 klaagde echter over vals spel en dreigde met een kort geding. OPTA kwam tot dezelfde conclusie.

De afdeling van KPN die inschreef op de tender had bij het eigen wholesale-netwerkbedrijf een korting bedongen. Echter, KPN is verplicht om dan dezelfde kortingen aan concurrenten aan te bieden. Het hield de korting niettemin drie dagen stil tot één uur voor de deadline van de inschrijvingstermijn van de aanbesteding. Daardoor konden rivalen onmogelijk meer de lagere tarieven in hun voorstel verwerken en kreeg KPN op basis van prijs het contract toegewezen. De overheid draaide dat dus terug op advies van de OPTA.

Onhandig en ongelukkig

KPN heeft vervolgens een rechtszaak tegen de staat aangespannen. Tijdens de zitting afgelopen vrijdag stelde het bedrijf dat het tijdstip van het doorvoeren van de korting ‘onhandig’ en een ongelukkige samenloop van omstandigheden’ was, zo schrijft Het Financieele Dagblad. De aanbesteding zou er niet door zijn beïnvloed, betoogt de advocaat van KPN voor de rechter. KPN vordert intrekking van het gunningbesluit en eist dat het alsnog de opdracht mag uitvoeren.

KPN is tegen het besluit van de OPTA in beroep gegaan en wil dat de staat – indien het de gunningopdracht aan Tele2 niet intrekt – in ieder geval wacht tot de beslissing op die beroepszaak. Volgens de landsadvocaat wist KPN dat het in overtreding was van de OPTA-regels. “Het gedrag van KPN was niet onhandig. Het gaat hier niet om de eerste de beste bakker”, zo citeert het FD de advocaat. De uitspraak van de voorzieningenrechter is op 7 januari.