Het gaat om vergunningen voor wireless local loop (wll) in de 26 GHz-band. KPN en T-Mobile hebben nu de rechten voor het frequentiegebruik verworven. De verdeling is voor de overheid op een teleurstelling uitgelopen, alhoewel het ministerie van Economische Zaken niet zover gaat dit te erkennen. In eerste instantie dienden drie partijen een aanvraag in. Vlak voor de veiling heeft een van deze partijen zich echter teruggetrokken. T-Mobile en KPN waren hierna spekkoper; de twee telco's konden de kavels voor een symbolisch bedrag verwerven.

Tot 2017

Een maand geleden nog sprak EZ onomwonden van schaarste, aangezien voor alle vergunningen meerdere partijen belangstelling toonden. De werkelijkheid bleek weerbarstiger. De frequentieruimte van één kavel is zelfs overgebleven. KPN krijgt één kavel, T-Mobile krijgt er twee. De vergunningen hiervoor zijn geldig tot 2017. Wireless local loop is een (digitaal) radiosysteem waarmee het mogelijk is vaste draadloze breedbandverbindingen te leggen tussen een centrale antenne en een aantal vast opgestelde decentrale punten. Deze centrale antenne is dan op zijn beurt met een breedbandverbinding weer aangesloten op bijvoorbeeld een telefooncentrale.

Geen kabels

Het systeem is met name ontwikkeld om datacommunicatie op bijvoorbeeld bedrijfsterreinen mogelijk te maken, zonder dat daarvoor kabels in de grond hoeven te worden gelegd. Daarmee kunnen dergelijke verbindingen veel sneller en goedkoper gerealiseerd worden. Zodra de centrale antenne is geplaatst, kan vrij eenvoudig een kleine gerichte antenne bij een nieuwe klant geplaatst worden. Die klant kan een bedrijf met een eigen netwerk zijn, maar bijvoorbeeld ook een gsm- of umts-operator die een basisstation wil aansluiten. Wll leent zich voor zowel stedelijke als landelijke toepassing. De frequentieruimte die is uitgegeven kan landelijk worden ingezet. Het verzorgingsgebied van één basisstation beperkt zich, mede afhankelijk van de gebruikte frequentieband, tot een afstand van enkele kilometers van het basisstation (stedelijke toepassing) tot enkele tientallen kilometers (landelijke gebieden).

Enertel

Eind 2003 verwierf telecomaanbieder Enertel al een wll-licentie in de 3,5 GHz-frequentieband: wimax. Sinds kort levert de telco in de vier grote steden de draadloze breedbanddienst Wireless Connect. Enertel ziet Wireless Connect als volwaardig en voordelig alternatief voor zakelijk dsl en glasvezel. Voor de 26 GHz-band toonde het bedrijf geen belangstelling. "In onze ogen is de 3,5 GHz de troef onder de wll-frequenties. Deze frequentie is bij uitstek de wimax-frequentie", aldus Enertel in een eerder stadium. KPN zegt in een eerste reactie nog geen concrete plannen te hebben met wll. "De techniek is nog vrij nieuw. Het kan een interessant alternatief worden voor bijvoorbeeld glasvezel", zo stelt een zegsman. T-Mobile gaat de frequentie gebruiken om umts-antennes aan zijn netwerk te verbinden. Dit moet zowel kostenbesparend werken als een capaciteitsvoordeel opleveren.