KPN SMS-mail werkt via een gratis programmaatje dat op de pc geïnstalleerd moet worden. Bij installatie van het programma wordt het e-mailadres aan het 06-nummer gekoppeld, zodat gebruik van de dienst alleen mogelijk is vanaf de eigen pc.

Eenmaal geïnstalleerd wordt het versturen van een sms-bericht net zo gemakkelijk als het versturen van een e-mail, zo belooft KPN. Via een knop 'Nieuw bericht' wordt een leeg sms'je geopend. Vervolgens kan de klant het 06-nummer van de gewenste ontvanger direct invoeren, of, net als met een e-mail adres, automatisch laten invoegen uit het adresboek.

Berichten kunnen ook aan meerdere ontvangers tegelijkertijd worden gericht. Verder hakt de nieuwe dienst van KPN langere teksten (tot 612 karakters) desgewenst namelijk automatisch in stukken en verstuurt ze vervolgens achter elkaar.

Goedkoop is de dienst echter niet. Het versturen van een sms-bericht naar een Nederlands 06-nummer kost 18 cent. De kosten worden verrekend via de normale mobiele telefoonnota of via het het prepaidtegoed.

KPN SMS-mail is verkrijgbaar voor Microsoft Outlook, Microsoft Outlook Express en als een stand-alone versie voor Windows. Binnenkort komt de dienst ook voor Lotus Notes beschikbaar.

Vodafone

Ondertussen hebben MSN en Vodafone de handen ineen geslagen en introduceren instant messaging tussen de pc en het mobieltje. Klanten kunnen hierbij im-berichtjes sturen vanaf MSN Messenger op de pc naar Vodafone Messenger op een mobiele telefoon en vice versa.

Vodafone-klanten betalen voor de dienst via hun prepaidkaart of zien de kosten terug op hun maandelijkse factuur, klanten van MSN Messenger kunnen uit verschillende pakketten kiezen binnen MSN Messenger.

MSN en Vodafone zullen deze nieuwe berichtenservice vóór het einde van het jaar in een aantal Europese landen op de markt brengen. Wanneer Nederland precies aan de beurt is, is nog niet bekend.