KPN, Vodafone en BTC Teleconsult hebben zeer belangrijke telecomaanbestedingen voor de overheid binnengehaald. Deze megacontracten vallen onder de paraplu van OT2010, voluit Overheidstelecommunicatie 2010. Dat is een traject waarbij rond de 200 overheidsorganisaties van Rijk, provincie en gemeenten hun telecomvraag bundelen.

500 miljoen euro

Er is tussen de 400 en 500 miljoen euro gemoeid met OT 2010. Dat bedrag is opgesplitst in vijf kavels, meldt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), dat de tender coördineert. De looptijd van OT2010 is zes jaar.

Vodafone heeft de aanbesteding voor mobiele spraak- en datadiensten gewonnen. Bronnen melden Webwereld dat dit contract een waarde heeft van rond de 70 miljoen euro. Het gaat om circa 115.000 mobiele telefonieaansluitingen. Daarmee wordt Vodafone de grootste provider op het gebied van mobiele communicatie voor overheidsinstellingen, juicht het bedrijf.

Mobieltjes voor ambtenaren

KPN gaat de servicenummers (de 0800- en 0900-nummers) van overheden beheren, het zogeheten ‘inbound’ telefoonverkeer. BTC Teleconsult gaat aan duizenden ambtenaren ´end user devices´ leveren, zoals mobiele telefoons en PDA’s. Daarnaast gaat die partij ook het softwarebeheer en de security van die apparaten verzorgen.

De contracten worden in één klap gesloten met alle ministeries, de Tweede Kamer en een groot deel van de decentrale overheden. Dat laatste omvat naast gemeenten ook waterschappen en onderwijsinstellingen.

Rechtszaken tegen gunning

Twee van de vijf kavels zijn echter in de koelkast gezet. Die twee OT2010-aanbestedingen worden namelijk door deelnemende partijen bevochten. Deze rechtszaken tegen de gunning van de percelen vaste telefonie en SMS-gatewaydiensten dienen in oktober voor de Haagse rechtbank.

Het ministerie wil niet kwijt welke partijen zijn betrokken bij de rechtszaken of wat hun bezwaren zijn. “Die worden op dit moment in overleg met de Landsadvocaat nader bestudeerd,” aldus BZK.

OT2010 is een vervolg op OT2006. Destijds won Vodafone ook al de belangrijkste mobiele telefoniecontracten.