Bij KPN-dochter XS4ALL zijn de aangeboden snelheden voor nieuwe klanten al verhoogd. ADSL Go gaat van 1,5 naar 4 Mbit/s, Start van 4 naar 8 en Lite naar 8 naar 16 Mb/s. Bij het Go-abonnement gaat ook de uploadsnelheid omhoog van 0,5 naar 1 Mbit/s.

De nieuwe snelheden gelden per direct voor nieuwe klanten, bij de huidige abonnees wordt de snelheidstoename zonder prijsverhoging in april, mei en de eerste helft van juni geleidelijk uitgevoerd, laat een XS4ALL-woordvoerder weten.

VDSL

Voor de snelste XS4ALL-abonnementen (ADSL Basic en ADSL Fast, beide 20 Mbit/S) verandert voorlopig niks. Die verhoging komt pas bij de introductie van nieuwe technieken (VDSL). Klanten worden per brief op de hoogte gesteld wanneer het zover is, laat XS4ALL weten. Klanten die niet van hogere snelheden kunnen profiteren doordat ze aan het technisch maximum van de lijn zitten, krijgen de maximale snelheid voor een lagere prijs, meldt de provider op een FAQ-pagina.

KPN verdubbelt vanaf april de downloadsnelheid van de internetabonnementen. KPN Basis gaat van 3 naar 8 Mbit/s, Extra van 8 naar 16, en Premium van 20 naar 40, zonder dat de prijzen te veranderen. De uploadsnelheden blijven ongewijzigd.

Triple Play

De snelheidswijziging wordt vanaf april en mei doorgevoerd. Uiterlijk eind mei, belooft KPN, kan iedereen gebruikmaken van de nieuwe snelheden. Eind januari maakte KPN al de triple play-prijzen van abonnementen met glasvezel en VDSL bekend.

Door middel van VDSL (glasvezel tot aan de wijkcentrale) proberen de adsl-aanbieders de snelheidsstrijd met de kabelaars bij te benen. Door de overstap naar Docsis 3.0 kunnen kabelaars nu al snelheden van 120 Mbit/s aanbieden over de kabel. Om die reden heeft KPN ook glasvezelplannen.