Hoe die nieuwe dienst precies zal worden ingevuld is nog onduidelijk. Tijdens de introductie van Mxstream, de ADSL-dienst van KPN, werd wel verklapt dat het D-kanaal van de ISDN-aansluiting zal worden gebruikt.

Een ISDN-aansluiting heeft drie kanalen, twee 64 Kbps B-kanalen en een 16 Kbps D-kanaal. Dat D-kanaal is dus iets sneller dan een 14k4 modem, dat zo'n twee jaar geleden gemeengoed was onder internetters.

KPN overweegt het D-kanaal aan te bieden als permanent open datakanaal, de klant hoeft voor het gebruik dus geen telefoonkosten meer af te rekenen. De 16Kbps bandbreedte is uitstekend geschikt voor e-mailverkeer, ICQ en het surfen langs simpel opgemaakte webpagina's.

Bram Oudshoorn, woordvoerder van KPN, wil niet veel kwijt over de plannen. "Het kan best zijn dat zulk soort mogelijkheden worden toegepast." Oudshoorn is onzeker omdat het D-kanaal 'eigenlijk bedoeld is als signaleringskanaal'. "Ik kan me toepassingen voorstellen waarbij iemand wordt gewaarschuwd als er e-mail is."

Na zo'n waarschuwing moet er een verbinding worden opgebouwd om de mail op te halen. Dat gebeurt dan via een B-kanaal, daarvoor moet de ISDN-gebruiker wel betalen. KPN werkt daarvoor aan een andere tariefstructuur. Klanten krijgen zeer waarschijnlijk de keuze uit een flat fee, dus een vast bedrag per maand ongelimiteerd surfen, of betalen per keer.

KPN benadrukt ook de andere voordelen van ISDN, zoals de meerdere telefoonnummers die een gebruiker heeft. Halverwege volgend jaar is ADSL mogelijk naast ISDN, wat overigens wel een prijzig pakket wordt. Een ISDN BelBasis abonnement kost 49,95 gulden per maand, Mxstream Basic - 64Kbps upstream/512 Kbps downstream - kost 50 gulden per maand en een abonnement bij een ISP kost ook rond de 50 gulden. Totaal is de gebruiker dan maandelijks 150 gulden kwijt.