Na een wijziging van de algemene voorwaarden van KPN moeten klanten drie maanden voor hun contract afloopt opzeggen. Volgens klanten heeft de telecomreus dat niet goed gecommuniceerd. Daardoor lopen klanten een groot risico om dubbel te betalen als zij verhuizen naar een andere aanbieder, bevestigt telecomwaakhond OPTA.

Dubbele kosten

Mensen die hun telefoonnummer verhuizen naar een andere aanbieder moeten namelijk aangeven wanneer de nieuwe aanbieder dat nummer over moet nemen. Door de verandering denken veel KPN-klanten dat zij een maand voor het einde van hun contract hun nummer kunnen verhuizen. Doen ze dat, dan zitten ze door de wijziging van KPN twee maanden langer aan hun contract vast. KPN kan dan niets leveren, maar incasseert wel.

Volgens KPN is dat het risico van de klant. De telefoonaanbieder laat bij monde van woordvoerder Koen van Zijl weten dat alle zakelijke klanten in mei en juni van dit jaar geïnformeerd zijn over de wijziging. “De klant kan dubbele kosten voorkomen door de wijziging drie maanden voordat deze in moet gaan door te geven aan KPN”, meent de zegsman.

Uitschakelen

Een reseller van KPN, die vanwege zijn concurrentiepositie niet bij name genoemd wil worden, meent echter dat er meer beren op de weg staan. Hij stelt dat KPN een porteringsverzoek van een andere partij niet als opzegging ziet. Doet een klant echter een opzegging dan is er het risico dat KPN die volledig doorvoert en de nummers uitschakelt. Dan kunnen die nummers niet meer verhuisd worden.

Op die manier moet een klant dus altijd dubbel betalen, omdat je pas kan opzeggen zodra je nummer is overgenomen door de andere partij.

Telecomwaakhond

Van Zijl bevestigt dat een portering officieel geen opzegging is, “maar”, zo vertelt hij, “KPN is bereid om een porteringsverzoek op te vatten als opzegging. Als de klant geen dubbele rekening wenst te ontvangen, dan dient de klant dus drie maanden van te voren een porteringsverzoek in te dienen.”

Hoewel de uitspraak van de KPN-woordvoerder haaks staat op een klacht die de reseller bij de OPTA heeft ingediend, zou dit de normale gang van zaken moeten zijn. OPTA bevestigt echter dat het klachten heeft gekregen van KPN-klanten over deze praktijken. De telecomwaakhond laat bij monde van woordvoerster Cynthia Heijne weten dat zij het probleem gaan onderzoeken.