EIB verschaft het geld nu KPN voor de financiering van zijn glasvezelproject samen met Reggefiber een principeovereenkomst heeft gesloten met vier banken, schrijft het Financieele Dagblad. De invoering van glasvezel door KPN in 33 Nederlandse steden komt hierdoor dichterbij.

'Nog puntjes op de i'

De vier banken komen alleen met financiering als de EIB ook meedoet, aldus het FD. Het lijkt bijna zeker dat de EIB dat doet. Vice-president Simon Brooks van de EIB zegt in de krant dat delen van het project al zijn goedgekeurd. "Ik ben er zeker van dat het gehele project onze goedkeuring krijgt. We moeten alleen nog de puntjes op de i zetten met KPN."

De voormalige staatsbedrijf is al jaren bezig met de voorzichtige uitrol van glasvezel. Zo heeft KPN in de zomer van 2008 al in stilte een glaspromotiesite opgezet. Ondertussen is er toenemende druk van de kabelbedrijven, die met de upgrade naar Docsis 3 een flinke snelheidsvoorsprong hebben genomen. KPN hoopt met dsl-technieken het gat te dichten totdat het de glasvezel-upgrade van zijn netwerk rond heeft. De prijzen voor glasvezel, voor zover dat beschikbaar is, zijn begin dit jaar bekend gemaakt.

Reggefiber

KPN brengt glasvezel via de joint venture Reggefiber, die is opgezet met investeringsmaatschappij Reggeborgh van ondernemer Dik Wessels. Reggefiber meldt het FD-bericht over de Europese lening ook op zijn eigen site. KPN heeft in 2008 41 procent van de aandelen van Reggefiber overgenomen. Eind 2008 kreeg de joint-venture goedkeuring van telecomwaakhond OPTA en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).