Gebruikers van pda's en smartphones melden dat ze sinds kort plotseling geen gebruik meer kunnen maken van KPN Hotspots, een netwerk van bijna duizend locaties in Nederland waar men tegen betaling draadloos kan internetten.

Sinds KPN een nieuwe startpagina voor het Hotspots netwerk heeft geïntroduceerd, kunnen zij niet meer inloggen en dus geen gebruik kunnen maken van de internetdienst. De inlogmodule is niet geoptimaliseerd voor pda's, waardoor inloggen niet mogelijk meer is.

Het is nog onduidelijk hoeveel klanten en welke soorten pda's last hebben van het euvel. Een helpdeskmedewerker bevestigt de problemen van mobiele gebruikers met de inlogpagina van KPN HotSpots, maar kan niet meer kwijt dan 'dat er hard aan een oplossing wordt gewerkt.'

Ook Robert Kools, productmanager van KPN Hotspots, bevestigt de inlogmoeilijkheden. Die blijken al te spelen sinds de introductie van de nieuwe inlogpagina begin september, maar het aantal klachten was totnogtoe minimaal, aldus Kools. "Het is ons nog niet helemaal duidelijk welke pda's, besturingssystemen of mobiele bowsers last hebben van de niet-functionerende inlogknop. Maar we hopen het probleem nu binnen een paar dagen te hebben opgelost."

Daarnaast werkt KPN aan een aparte HotSpots-inlogpagina voor pda's. Kools: "Maar dat gaat nog even duren, die willen we uitgebreid testen met alle mogelijke soorten pda's en besturingssystemen".

KPN biedt meerdere betaalvormen aan om toegang tot haar HotSpots te krijgen. Meestal moet worden betaald voor de tijd die men online is, maar KPN biedt ook een doorlopend abonnement aan van 29,95 euro per maand voor onbeperkt gebruik.

Naar eigen zeggen had KPN in de maand september 2007 72.000 klanten die betaald ingelogd hebben op het HotSpots netwerk. Deze klanten hebben gezamenlijk in die periode vijftien miljoen minuten van internet gebruik gemaakt.

Het aantal locaties van KPN HotSpots is de afgelopen jaren flink gegroeid door onder andere de overnames van HupHop, Enertel, Attingo (de wifi-aanbieder op Schiphol) en de samenwerking met de wifi-diensten van T-Mobile.