Dat heeft de Rechtbank van Brussel bepaald in een procedure die KPN had aangespannen tegen gebruik van de kleur groen door de Belgische concurrent Mobistar. Volgens het Hof is KPN verplicht om de internationale kleurcode, PMS, te vermelden bij de registratie. Dat is niet gebeurd. De rechtbank oordeelt dat de claim hierdoor ongeldig is, zo meldt merkenbureau Shield Mark.

Een tweede reden is dat een kleur onlosmakelijk verbonden moet zijn met een bedrijf dan wel product. Aangezien KPN de kleur niet actief gebruikt in België of Luxemburg kan dat daar niet het geval zijn. Verder hanteert KPN in zijn uitingen meerdere tinten van de kleur groen in samenhang met andere kleuren, waardoor het volgens de rechter extra moeilijk is de kleur te claimen.

Telecombedrijf Orange haalde in december 2006 al bakzeil. Orange mag de kleur oranje niet claimen als onderdeel van zijn merknaam. De kleur is onvoldoende onderscheidend, oordeelde het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Orange lag al meer dan een jaar in de clinch met de EasyGroup over het gebruik van de kleur oranje.