KPN heeft woensdag bekendgemaakt meerdere onderdelen uit de Reggefiber-jointventure en de Reggeborgh-groep te willen kopen. Het telecombedrijf zou door de overname eigenaar worden van Lijbrandt en Reggefiber Wholesale uit de Reggefiber-jointventure en van XMS, Edutel en Concepts ICT uit de Reggeborgh-groep. De deal moet nog worden goedgekeurd door NMa.

Betere rolverdeling

Volgens KPN zorgen de transacties voor een betere rolverdeling tussen Reggefiber en KPN, die al langer samenwerken op glasvezelgebied. KPN levert in de nieuwe situatie de glasvezeldiensten, terwijl Reggefiber zich alleen richt op de aanleg van glasvezelnetwerken.

Reggefiber wil in 2013 meer dan 20 procent van de Nederlandse huishoudens bereiken. Momenteel zijn er 687 duizend huizen met een aansluiting, waarvan 240 duizend ook daadwerkelijk glasvezel-internet afnemen.

Belang uitbreiden in stappen

In Reggefiber had KPN sinds eind 2008 een belang van 41 procent en Reggeborgh van 59 procent. KPN wil zijn aandeel in twee stappen uitbreiden naar 60 procent. De eerste stap van 10 procent zou plaatsvinden voor eind 2012 en kost KPN 99 miljoen euro. De tweede stap van 9 procent kost KPN tussen 116 en 161 miljoen euro en kan vanaf 2014 plaatsvinden.

De deals zijn afhankelijk van of Reggefiber genoeg aansluitingen oplevert. De overige 40 procent kan Reggeborgh vervolgens voor 647 miljoen euro aan KPN verkopen.

De kabelaars hadden eerder grote bezwaren tegen de sleutelrol die KPN speelt op de glasvezelmarkt. Z stapten naar de rechter om de joint venture te torpederen, maar vingen bot.