KPN was eerder door de staat uitgesloten van de aanbesteding voor vaste telefonie binnen het programma Overheids Telecommunicatie 2010 (OT2010). Dat gebeurde omdat het bedrijf binnen eigen concern prijsafspraken zou hebben gemaakt die de concurrentie benadeelden.

Tele2 had daarover geklaagd en dreigde met een rechtszaak. Telecomtoezichthouder OPTA kwam tot dezelfde conclusie en diskwalificeerde KPN. Vervolgens werd de opdracht aan Tele2 gegund. BT eindigde in de aanbesteding als derde.

Korting stil gehouden

De afdeling van KPN die inschreef op de tender had bij het eigen wholesale-netwerkbedrijf een korting bedongen. Maar KPN is verplicht om dan dezelfde kortingen aan concurrenten aan te bieden. Het hield de korting niettemin drie dagen stil tot één uur voor de deadline van de inschrijvingstermijn van de aanbesteding. Daardoor konden rivalen niet meer de lagere tarieven in hun voorstel verwerken en kreeg KPN op basis van prijs het contract toegewezen.

Rechtszaak

De rechtbank en het gerechtshof besloten echter allebei dat KPN ten onrechte was uitgesloten. Het hof bepaalde dat het contract aan KPN moest worden gegund. Het voorgenomen gunningsbesluit is vrijdag bekendgemaakt. Tele2 en BT mogen volgens de Europese aanbestedingsregels nog tot en met 26 juli aanstaande bezwaar aantekenen.

VoIP

OT2010 gaat over de toekomstige telecomdiensten bij de rijksoverheid. In totaal is er bijna 500 miljoen euro mee gemoeid. De volgende aanbesteding is die van VoIP-telefooncentrales. Deze zal in september of oktober in de markt worden gezet. Deze week publiceert het programmateam de voorlopige eisen voor de VoIP-centrales.