Grote Europese telecomproviders als Telefonica, France Telecom, Vodafone en Telecom Italia hebben vorig jaar meerdere malen bij de Europese Unie en landen als Frankrijk aangedrongen op een mogelijkheid leveranciers van veel gebruikte en zware internetdiensten te laten betalen voor het gebruik van klanten via mobiele netwerken. Frankrijk voelde daar wel voor.

Naar nu blijkt heeft KPN helemaal geen trek in het plan van zijn grootste Europese tegenvoeters. In een afscheidsinterview met persbureau Dow Jones laat algemeen directeur Ad Scheepbouwer weten dergelijke plannen af te wijzen. “Er is open internet, beschikbaar voor iedereen en de oplossing is niet dat we Google daarvoor geld moeten vragen. Dan hadden we Google maar zelf moeten uitvinden”, zegt de vandaag vertrekkende KPN-topman.

Concurrentiestrijd met Ziggo, UPC

Volgens Scheepbouwer moet zijn opvolger Eelco Blok zich in de komende jaren vooral bezig houden met de concurrentiestrijd met de kabelaars Ziggo en UPC. Die twee willen de komende jaren hun activiteiten versterken met onder meer het aanbieden van mobiele diensten. KPN gaat juist meer inzetten op het aanbieden van televisiediensten.

Scheepbouwer denkt dat die strijd nog wel vijf a zeven jaar duurt, waarna de markt volwassen zal zijn. KPN stelt zich ten doel in de strijd marktaandeel te winnen ten opzichte van de kabelbedrijven. Hij ging in het gesprek met Dow Jones niet in op een mogelijke overname van Ziggo door UPC en de daardoor veranderende krachtenspel in de markt.