Volgens het telecombedrijf is het niet meer dan logisch dat, net als de stroomrekening en de huur, ook het telefoonabonnement vooraf betaald wordt. Ook het Mxstream-abonnement zal vooraf betaald moeten worden. De gewone gesprekskosten worden nog gewoon achteraf afgerekend.

KPN heeft ongeveer acht miljoen klanten van wie de mensen in Zuid-Limburg en Zeeland het abonnement al vooraf betalen. Omdat het volgens KPN erg verwarrend was wie vooraf en wie achteraf betaalt, wordt er een lijn getrokken. "Dat maakt het administratief makkelijker", aldus KPN-woordvoerster Caroline Ubachs.

Voor KPN heeft het vooraf innen van de abonnementen nog meer voordelen, want volgens een woordvoerder levert het eenmalig circa 100 miljoen euro op. Eind vorig jaar had KPN een schuld van 15 miljard euro. Die 100 miljoen noemt een woordvoerder van KPN dan ook 'een druppel op een gloeiende plaat'.

In de overgangsperiode kunnen KPN-abonnees een dubbele rekening ontvangen met daarop drie of vier maanden abonnementsgeld in plaats van twee. Bellers in het Overijsselse Hengelo moeten als eerste in Nederland vooruitbetalen, zij hebben de brief al in juni gehad. De andere klanten van KPN krijgen zes weken vantevoren een schriftelijke mededeling waarin de hogere rekening wordt aangekondigd.

<i><b><FONT COLOR="#CC0033">Update</FONT>, 14:20 uur:</b> Op de site KPN.com kunnen abonnees kijken wanneer zij de brief en de hogere rekening ontvangen.

Overigens heeft KPN ongeveer acht miljoen abonnees in Nederland, in plaats van de eerder genoemde tien miljoen. Daarbij waren ook de ISDN-abonnees gerekend die ieder twee lijnen hebben.