Voor een correcte werking van de breedbandportal heeft KPN bepaalde gegevens nodig, onder meer om te verifiëren of iemand adsl via KPN heeft. De algemene voorwaarden van XS4ALL verbieden deze informatie-uitwisseling echter.

Hierdoor hadden abonnees van deze isp al geen toegang tot de betaalde diensten. Sinds vrijdagmiddag zijn echter ook de gratis diensten niet meer toegankelijk voor XS4ALL-abonnees. Abonnees van XS4ALL die zich de afgelopen dagen hebben geregistreerd, hebben overigens nog wel toegang.

Klipping

KPN maakt voor de portal gebruik van de diensten van Klipping. Met deze technologie kan KPN zien of iemand abonnee is en bijhouden of iemand een betaaldienst afneemt.

Diverse abonnees van XS4ALL beklaagden zich er bij WebWereld over dat hun telefoonnummer al stond ingevuld als zij zich wilden registreren. Volgens XS4ALL is ook dit in strijd met de algemene voorwaarden van de provider.

"Wij hebben meteen bezwaar gemaakt bij KPN en onze voorwaarden nogmaals voorgelegd", aldus Edith Mastenbroek van XS4ALL. "We hebben KPN donderdagavond gevraagd dit op te lossen, want dit is niet de bedoeling. KPN heeft ons verzekerd dat het nú echt uit staat."

Gevolgen

Doordat de breedbandportal bij abonnees van XS4ALL niet langer gebruik mag maken van de klipping-technologie, functioneert de portal niet meer zoals bedoeld.

"De breedbandportal krijgt zijn informatie via Klipping. Bij abonnees van XS4ALL staat dit nu uit, waardoor abonnees van deze isp geen gebruik kunnen maken van de portal", bevestigt Maaike Scholten van KPN.

"De afgelopen dagen hadden we wat problemen, waardoor de mensen die zich al hadden geregistreerd nog wél toegang hebben. Het systeem 'herkent' deze mensen nog. Nieuwelingen krijgen echter geen toegang."

Oplossing

"Wij hopen zeer binnenkort met een oplossing te komen", aldus Edith Mastenbroek van XS4ALL. "Het kan allemaal zonder klipping, en zonder dat er verkeersgegevens nodig zijn. De privacy staat bij ons op nummer één."

"Onze klanten zullen op opt-in basis toegang krijgen tot de breedbandportal. Ze weten dan precies waar ze mee akkoord gaan. We onderzoeken nu de mogelijkheden en hier zal binnenkort meer duidelijkheid over komen."

<i><b><FONT COLOR="#CC0033">Update</FONT>, 14:50 uur:</b> Tekst herschreven naar aanleiding van nieuwe informatie.</i>