Dat bevestigt een woordvoerster van Nokia Nederland. Het multifunctionele gadget is vanaf 15 september officieel verkrijgbaar, eerst exclusief via KPN en daarna via andere providers. De overeenkomst tussen KPN en Nokia is logisch, omdat de N96 DVB-H ondersteunt, de mobiele tv variant die KPN eerder dit jaar onder veel bekijks in de markt zette.

Naar de N96 wordt reikhalzend uitgekeken. Alhoewel Nokia en KPN een 'iPhone hype' bij de introductie kunnen vergeten, zijn de specificaties van de N96 indrukwekkend. Naast voornoemde DVB-H heeft het toestel onder meer een 5 megapixel camera, 16GB intern flashgeheugen en uiteraard gps en 802.11b/g-wifi. Het toestel is ontworpen door de Nederlandse designers Joeske Schellen en Daniel Dhondt.

Een woordvoerster van KPN bevestigt de 'lanceerovereenkomst' met Nokia, maar houdt nog een slag om de arm betreft de datum. "De voorlopige planning is midden september." Over prijzen en abonnementen kan KPN nog niets kwijt.

Spannende features

Volgens de zegsvrouw zal de introductie, anders dan bij de lancering van Mobiele TV, helemaal in het teken staan van het geavanceerde toestel. "We zijn natuurlijk erg blij dat de N96 DVB-H ondersteunt, maar het toestel kan nog veel meer spannende dingen. Ik heb begrepen dat er veel mensen op zitten te wachten."

Later dit najaar zal de N96 ook te koop zijn bij andere Nederlandse operators.

Eind juli hield Nokia al een kortstondige actie voor vroege vogels. Die konden voor 759 euro de N96 Limited Edition bestellen. De opbrengst hiervan is naar het Wereld Natuur Fonds gegaan, onder meer ter bescherming van de rode panda in Nepal. Hoeveel N96's er bij deze actie, die tot 1 augustus duurde, zijn verkocht kon Nokia nog niet zeggen.

AdWords ingekocht

Overigens adverteert KPN al met de N96 op zoekmachine Google: "KPN krijgt als 1ste in Nederland de nieuwe N96. Bestel nu op kpn.com!" Vodafone heeft ook AdWords ingekocht maar kan de N96 belofte nog niet waarmaken: "Wil je de Nokia N96? Die is er nog niet, maar de N95 8gb wel."