Bij de adsl-variant van KPN, genaamd Direct ADSL, betaalt de gebruiker alleen voor de toegang tot breedbandinternet. Eerder introduceerde KPN al een soortgelijke dienst voor analoog internet, genaamd Direct Internet.

Direct ADSL kan worden uitgebreid met aanvullende diensten, zoals mail en een virusscanner. Direct ADSL is beschikbaar in drie varianten, variërend in prijs, snelheid en datalimiet.

De goedkoopste variant, Direct ADSL Go, heeft een downloadsnelheid van 384 Kbps down en 128 Kbps up en kost 21,95 euro per maand. Tot september hanteert KPN voor dit abonnement een tarief van 19,95 euro per maand.

Daarnaast heeft KPN nog een Lite- en Basic-variant voor zijn isp-loze breedbandverbinding op de markt gebracht. ADSL Direct Lite heeft een snelheid van 1024/320 en kost normaliter 29,95 euro per maand.

De Basic-versie heeft een downstream van twee megabit en een upload van 320 Kbps. Dit abonnement kost 49,95 euro per maand. Alle drie de varianten hebben bovendien een harde datalimiet van respectievelijk anderhalf, acht en twintig gigabyte.

Werking

Begin november vorig jaar bevestigde KPN al tegenover WebWereld de mogelijkheden voor adsl zonder abonnement te onderzoeken, waarbij het mogelijk is om zonder tussenkomst van een provider een adsl-aansluiting aan te vragen. Internetters die via Direct ADSL online willen, kunnen via een speciaal nummer inloggen op het adsl-netwerk van KPN.

Indien internetters extra functionaliteit - zoals mail – willen, zijn zij aangewezen op een provider. Onder meer KPN-dochters XS4ALL, Het Net en Planet Internet bieden de diverse varianten aan. De prijzen en opties bij de abonnementen verschillen echter nogal.

Zo kost het Go-abonnement bij XS4ALL 29,95 euro per maand. Hiervoor krijgt de internetter dan 5 GB dataverkeer en een vast ip-adres. Planet rekent 26,95 per maand en biedt dan 25 Mb schijfruimte en 2 GB dataverkeer.

Het Net hanteert de laagste prijs voor Direct ADSL Go. Onder de noemer ADSL Instap Surfen biedt deze isp dit abonnement aan voor 19,95 per maand. De datalimiet is echter vastgesteld op 250 Mb. Voor elke 100 Mb extra rekent de provider een euro extra.

Concurrentie

Sinds augustus vorig jaar zijn de Nederlandse isp's verwikkeld in een ware concurrentieslag in een poging consumenten voor zich te winnen. De strijd speelde zich aanvankelijk alleen af op prijsniveau, waarbij aanbieders met voordelige adsl-tarieven nieuwe abonnees probeerden binnen te halen.

KPN haakte handig op deze ontwikkelingen in de snelheid van zijn adsl-netwerk tot twee keer aan toe flink op te schroeven en de prijs gelijk te houden. Hierdoor wordt de snelheid van ADSL Lite één megabit. Met de introductie van Direct ADSL Go vult KPN meteen het gat aan de onderkant van de adsl-markt.