Domeinhandelaar Eubis meldt dat KPN bij het aanvragen van .eu-domeinen voor hun Nederlandse en Belgische merken 'vergeten' is om bewijsmateriaal mee te sturen.

KPN diende aan het begin van de zogeheten Sunrise-periode een aanvraag in voor de .eu-domeinen. Na het indienen van een aanvraag moet binnen veertig dagen bewijsmateriaal geleverd worden aan domeinregistreerder Eurid, waaruit blijkt dat de aanvrager de merknaam bezit waarvoor een domein is aangevraagd. KPN heeft dit volgens Eubis verzuimd.

Door deze nalatigheid liep KPN de domeinnamen planet.eu en base.eu mis, die respectievelijk zijn toebedeeld aan het Sloveense Mobitel en het Duitse adviesbureau Base Consult. Bovendien blijkt KPN ook hi.eu te zijn misgelopen, ditmaal door een andere fout. KPN zou namelijk op de domeinaanvraag de vroegere bedrijfsnaam 'Koninklijke PTT N.V.' hebben gebruikt.

Streng

Accountantsbureau Pricewaterhouse Coopers (PwC), dat de aanvragen beoordeelt, wees hierop de aanvraag af met het argument dat de aanvrager en de merkhouder niet hetzelfde bedrijf zijn. PWC toonde zich eerder streng toen het de aanvraag van Ahold voor Ahold.eu afwees, omdat het bedrijf het predikaat 'Koninklijke' vergat te vermelden in de bedrijfsnaaam.

KPN-woordvoerster Eke Wolters bevestigt de fout in de aanvraag van hi.eu, maar ontkent dat de bewijsstukken voor de overige domeinaanvragen te laat aangeleverd zijn. "We hebben de bewijsstukken wel op tijd geleverd, maar een andere aanvrager was ons voor", aldus Wolters.

Een controle van de door KPN aangevraagde domeinnamen via de 'whois'-pagina van Eurid, bevestigt dat het bedrijf de domeinen planet.eu en base.eu is misgelopen, maar er wel in slaagde om kpn.eu, hetnet.eu en simyo.eu vast te leggen.

Parknet

Het domein hi.eu is aangevraagd door Parknet, een bedrijf dat volgens Jerke van der Ven van Eubis veel gewilde domeinnamen registreert door een '&'-teken in de merknaam te plaatsen. Zo is hi.eu aangevraagd voor de merknaam 'H & I'. Omdat het '&'-teken niet in de url kan worden opgenomen, is 'hi.eu' dan een logisch alternatief. Op deze wijze hebben Parknet en zusterbedrijf Traffic Web Holding tientallen domeinen van Europese steden geregistreerd, bijvoorbeeld onder de merknaam 'Amst & Erdam'.