Vorige week heeft de operator een brief gestuurd aan het Agentschap Telecom, die de veilingvoorwaarden eind oktober publiceerde. KPN vindt dat de drie bestaande mobiele operators er te karig vanaf komen met 55 MHz van de beschikbare 190 MHz.

Volgens KPN is de Nederlandse markt helemaal niet gebaat bij veel nieuwkomers. "Wie zegt ons dat de nieuwkomers gaan voor landelijke dekking, of alleen Amsterdam?", zegt een woordvoerder van KPN. De huidige voorwaarden verplichten nieuwkomers slechts een minimale dekking van twintig vierkante kilometer.

Rem op innovatie

Volgens KPN is Nederland meer gebaat bij stabiele partijen, die het kapitaal en de technische infrastructuur in huis hebben voor een landelijk netwerk. "Van nieuwkomers kan je niet verwachten dat ze snel komen met innovatie op gebied van nieuwe mobiele technologie├źn."

KPN had gehoopt het 2,6 GHz-spectrum in te zetten voor de uitrol van LTE, de nieuwe mobiele breedbandtechnologie, maar ziet die plannen nu de mist in gaan. "De regeling zet een rem op innovatie", zegt KPN. "De vergunningen op 900 MHz en 1800 MHz komen ook al binnenkort te vervallen, dus dat is even ongewis."

Geen eenduidig beleid

KPN mist een eenduidig beleid van de kant van Economische Zaken. "We vinden het prima er nieuwkomers komen, maar laat de markt nou bepalen wie nieuwe spelers worden", zegt de KPN-woordvoerder. "Een aantal jaar geleden hadden we vijf netwerkoperators, nu hebben we er nog maar drie. Dat gebeurt niet zomaar."

Eerder reageerde T-Mobile al zwaar teleurgesteld op de definitieve voorwaarden van de 2,6 GHz-veiling, die begin 2010 plaatsvindt. De operator klaagt ook dat de veilingvoorwaarden zorgen voor onzekerheid over technologische investeringen.

Vodafone bestudeert de plannen nog en wil voorlopig niet reageren.