Vanaf begin februari start KPN verkoop van 4G-abonnementen en is er dekking in de noordelijke Randstad, in en om Amsterdam. KPN laat er geen gras over groeien en wil binnen anderhalf jaar heel Nederland dekkend voorzien van een 4G-netwerk, meer specifiek LTE.

KPN 4G uitrol

Niet duurder, wel sneller

De abonnementen vormen een aanvulling op de bestaande dienstverlening en ook de prijsstelling volgt daar uit. Dit betekent dat de huidige databundel van 2,5 Gb 25 euro blijft maar dan inclusief 4G. Daarnaast kunnen klanten kiezen voor een nieuwe, extra grote 4G-Internetbundel van 5000MB voor 35 euro per maand, meldt de operator. De snelheid van die laatste bundel is zelfs tot 50 Mbps.

Bij een tablet of dongle rekent KPN 35 euro voor 2,5 Gb aan data en 45 euro voor 5 Gb. Bij de meeste zakelijke abonnementen zijn de 4G-databundels kleiner en gebundeld met een aantal belminuten (zie overzicht onderaan).

KPN-dochter Hi krijgt een vergelijkbaar LTE-aanbod: 4Gb voor 32,50 euro. De andere dochter Telfort biedt als budgetmerk vooralsnog geen 4G aan.

Geen iPhone en iPad

KPN gebruikt in eerste instantie alleen de 800 Mhz-band voor LTE, een frequentieblok met zeer goede doordringbaarheid, een voordeel in de dichtbebouwde stad. Een praktisch nadeel is dat deze band nog niet breed wordt ondersteund door de smartphones en tablets. Concreet: de laatste generatie iPhone en iPads ondersteunt wel LTE, maar niet in de 800-band. Het is onduidelijk of en wanneer Apple apparaten gaat uitbrengen die LTE op de 800-band ondersteunen. KPN zegt hierover: “We weten niet wanneer Apple onze frequentie wel zal ondersteunen."

KPN start met vier smartphones die LTE ondersteunen, te weten de Samsung Galaxy S3, de Huawei Ascend P1 en Nokia Lumia's 820 en 920. Qua tablets is de keus beperkt tot één: de Samsung Galaxy Note 10.1.

KPN 4G zakelijke abo's (klik voor groot):

KPN 4G zakelijke abo’s