Dat heeft de Ondernemingskamer, onderdeel van het Gerechtshof in Amsterdam, donderdag bepaald. De Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) spande begin dit jaar een zaak aan tegen het telecombedrijf.

Volgens de SOBI is KPN over de aankoop van het aandeel van het Duitse E-Plus en het belang dat NTT DoCoMo heeft in KPN Mobile, erg onduidelijk. De SOBI eiste daarom dat de jaarrekening van 2000 wordt vernietigd.

Op 24 februari 2000 kocht KPN samen met branchegenoot Bellsouth het Duitse mobiele belbedrijf E-Plus. KPN kreeg daarin een aandeel van 77,49 procent, Bellsouth 22,51 procent. Afgesproken was dat KPN na verloop van tijd het E-Plus-aandeel van Bellsouth zou kunnen overnemen. Volgens de Ondernemingskamer heeft KPN dit zogenaamde conversierecht onvoldoende in het jaarverslag uitgelegd.

Daarnaast heeft KPN extra aandelen uitgegeven van KPN Mobile. Die aandelen, goed voor een belang van 15 procent, zijn gekocht door NTT DoCoMo. KPN heeft deze opbrengst in de jaarrekening van 2000 als winst opgevoerd, en niet als eigen vermogen. Dat is slordig, volgens de Ondernemingskamer, maar niet 'extreem misleidend of feitelijk onjuist'.

Op donderdag 28 november wordt de zaak vervolgd met de nadere uitleg van KPN.