OPTA heeft het verscherpte toezicht ingesteld omdat de telecomtoezichthouder het risico dat KPN wet- en regelgeving overtreedt hoog inschat, “met alle schadelijke gevolgen voor consument en/of concurrentie van dien", meldt de waakhond.

Nieuwe overtredingen

Daarnaast heeft OPTA recentelijk reeds verschillende overtredingen geconstateerd en heeft daar inmiddels handhavend tegen opgetreden. Maar omdat KPN tegen deze besluiten in beroep of bezwaar is gegaan, mag OPTA niet zeggen om welke delicten het gaat. KPN moet nog inhoudelijk reageren op het nieuws.

De meest recente boete die KPN heeft gekregen is een dwangsom van 100.000 euro wegens het valselijk uitdelen van opzegboetes aan zakelijke telefonieklanten.

OPTA stelde KPN in 2005 ook al eens onder verscherpt toezicht, nadat het een boete had opgelegd van 17 miljoen euro voor het geven van illegale kortingen aan zakelijke klanten.

KPN reguleert zichzelf

Maar in 2008 sloten OPTA en KPN juist een zogenaamd 'compliance handvest'. Hierin beloofde KPN mogelijke overtredingen in de toekomst zelf te melden en te beëindigen. Opta beloofde daarop zijn toezichthoudende rol waar mogelijk op afstand in te vullen.

Telecomrivalen, verenigd in ACT, waren verbolgen over de 'vage' en exclusieve afspraken tussen OPTA en KPN. "Gezien de stroom van onrechtmatige kortingen en boetes van miljoenen euro's die KPN in de afgelopen drie jaar heeft gekregen is het onbegrijpelijk dat OPTA KPN nu opeens behandelt als het braafste jongetje van de klas", aldus Feyo Sickinghe, voorzitter van ACT destijds.

OPTA: zelfregulering werkt niet

OPTA zelf concludeerde afgelopen zomer dat de compliance van KPN en de rapportage daarover door het telecomcern niet goed werkt. "De implementatie van nieuwe regelgeving is door KPN in meerdere gevallen niet tijdig voltooid. Het college spreekt zijn zorgen hierover uit."

Update: KPN zegt in een reactie ''verrast" te zijn door het verscherpte toezicht van OPTA.