De verplichting tot uitrol van het CDMA450 netwerk verkreeg KPN samen met de overname van zendermaatschappij Nozema Services eind 2005. Net voor de overname verkreeg Nozema de licentie voor het uitrollen van een CDMA-netwerk. CDMA is een tegenhanger van de GSM-standaard en wordt voornamelijk gebruikt in Amerika.

De antennespotters van het Frequency Monitor Center viel het op dat KPN steeds meer CDMA-antennes op zijn zendmasten plaatst. In de verleende vergunning wordt de vergunninghouder verplicht om binnen vijf jaar, dus voor eind 2010, het netwerk in alle provincies uit te rollen. Dit wordt desgevraagd bevestigd door een woordvoerder van KPN, die ook benadrukt dat de uitrol ook commercieel interessant is.

Communicatie tussen machines

Het netwerk zal gebruikt worden voor zogenaamde PAMR-diensten, wat staat voor Public Access Mobile Radio. Deze diensten zijn bedoeld voor gesloten gebruikersgroepen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het GSM-netwerk.

In eerste instantie zal KPN het netwerk inzetten voor Machine to Machine (M2M) toepassingen, het netwerk wordt niet ingezet voor communicatie tussen personen. "Denk bijvoorbeeld aan communicatie tussen elektriciteitsmeters zonder tussenkomst van mensen", legt de zegsman van KPN uit. Dat betekent niet dat het netwerk uiteindelijk alleen ingezet wordt voor M2M-communicatie. "We sluiten niets uit."

Uitrolverplichting

Volgens Frequency Monitor Center rolt KPN een momenteel een netwerk van slimme meters uit voor energiebedrijf Alliander. Over dergelijke deals wil KPN niet veel kwijt. "We zijn in gesprek met verschillende partijen. Meer wil ik er niet over krijt", zegt de woordvoerder.

KPN is van plan zich aan zijn uitrolverplichting te houden. De telecomoperator doet dit niet altijd even netjes. Zo kreeg KPN een boete van 5 miljoen euro omdat het te laat was met de uitrol van het umts-netwerk van Telfort. KPN gaf die frequenties in 2009 terug aan de overheid, maar de boete bleef wel gehandhaafd. Bij de uitrol van het CDMA-netwerk zal dit anders zijn: "We gaan gewoon aan die uitrolverplichting blijven voldoen", belooft de woordvoerder.