Volgens KPN schenden de vier providers de wet Kopen op afstand, zo schrijft het Algemeen Dagblad dinsdag. KPN eist in de rechtszaken dat de overstap van KPN naar één van de vier providers op papier zou moeten gebeuren, en niet zoals nu per telefoon of via internet.

Door het groeiende aanbod van triple play-diensten bij providers, ziet KPN veel abonnees overstappen naar andere providers.

Het telecombedrijf eist dat alle nieuwe klanten per post een aanvraagformulier voor de overstap met behoud van het oude telefoonnummer sturen, dat dan ondertekend naar KPN moet worden gestuurd.

Orange is verbaasd over de houding van KPN."In deze digitale wereld is het toch raar als een aanvraagformulier voor nummerportabiliteit schriftelijk moet worden ondertekend?", reageert Orange-woordvoerster Marjolein Bijsterveld.

Volgens KPN wordt alleen met schriftelijke aanvragen voorkomen dat klanten ongewenst worden overgezet naar een andere aanbieder. "Onzin", aldus Bijsterveld. "In Nederland hebben klanten bij hun aanvraag via internet altijd een wettelijke bedenktermijn van zeven werkdagen. Bij telefonische aanvragen voor nummerportabiliteit worden gesprekken met toestemming van de klant altijd opgenomen."

"Een schriftelijke ondertekening op een aanvraagfromulier voor nummerportabiliteit vertraagt het registratieproces alleen maar", vreest Bijsterveld. "Wij zijn daarom ook van mening dat de consument uiteindelijk de dupe zal zijn van deze eis, doordat zij langer op een aansluiting zal moeten wachten."

Volgens KPN-woordvoerster Caroline Ubachs heeft de wet Kopen op afstand niets met de hele discussie te maken. "In onderling overleg met alle partijen is in 1999 afgesproken dat nummerportering alleen mogelijk is met een schriftelijke aanvraag, dit om slamming te voorkomen en de consument te beschermen."

De vijf gedaagde partijen (Tele2 en Versatel worden officieel nog apart gedaagd) die donderdag in de rechtbank moeten verschijnen, hebben deze overeenkomst eenzijdig aan hun laars gelapt door nummers te porteren via een telefonische of online aanvraag, stelt KPN. "We hebben geprobeerd er om met mondeling overleg ervoor te zorgen dat de partijen de bestaande afspraken zouden handhaven, maar nu rest ons niets anders dan naar de rechter te stappen", aldus Ubachs.