KPN gaat Amsterdam Smart City, het samenwerkingsverband van energiemaatschappij Liander, de Gemeente Amsterdam en Amsterdamse Innovatie Motor, versterken. Daartoe hebben de organisaties daartoe een overeenkomst gesloten. Men wil van de hoofdstad de meest duurzame en slimme stad van Europa maken.

Kernpunt van de samenwerking is om innovatieve toepassingen te toetsen aan de praktijk, stellen de partners. Om in deze tijd van economische stagnatie en gekorte budgetten toch vooruit te komen, als regio duurzamer en slimmer te worden en nieuwe investeringen en ontwikkelingen mogelijk te maken, is samenwerking tussen gemeenten en bedrijven noodzakelijk. De bedoeling is dat jaarlijks vijf tot tien proefprojecten worden opgezet.

Niet per se winst

KPN en Liander zullen elk 100.000 euro inbrengen en elk een medewerker afvaardigen. Volgens woordvoerster Maaike Osieck van Amsterdam Smart City liep een bestaande subsidie af en was het noodzakelijk om bedrijven voor sponsoring aan te trekken.

KPN-woordvoerder Patrick Mikkelsen zegt het niet noodzakelijk is dat KPN er gelijk financieel voordeel uit sleept. 'We zijn geïnteresseerd in de combinatie van ict en energie en denken dat daar veel mogelijkheden liggen.'

KPN voorziet op dit moment al diverse wijken, zoals IJburg, van glasvezel. Het bedrijf wil op basis van glasvezel verschillende diensten realiseren die bijvoorbeeld thuiswerken stimuleren, zorg op afstand kunnen verbeteren en die energiebeheer in huizen en in wijken faciliteren, zegt Mikkelsen. Liander investeert op zijn beurt in het verdubbelen van de capaciteit op het elektriciteitsnetwerk en slimme meters in huizen en kantoren.

70 partners

Het initiatief is gestart in 2009. Sinds de oprichting zijn er in totaal zestien slimme projecten gestart in samenwerking met 70 partners op het gebied van werken, wonen, mobiliteit en publieke ruimte. Voorbeelden zijn de Klimaatstraat, ITO Toren, Duurzaam Wonen Geuzenveld en brandstofceltechnologie.

In stadsdeel Geuzenveld zijn bijvoorbeeld 700 woningen uitgerust met slimme meters en energiedisplays. Met de slimme meter kunnen bewoners hun energieverbruik en CO2 -uitstoot meten. Met energiebesparingprogramma's moeten zij vervolgens worden gestimuleerd om hun gewoontes te veranderen en zo hun verbruik en uitstoot te verminderen. In het West Orange project zijn 500 woningen uitgerust met een digitale innovatieve energie display.

Smart grid

Het uiteindelijke streven is een smart grid, een netwerk dat gedecentraliseerd opgewekte stroom kan verdelen op basis van vraag en aanbod. Daar wordt ook buiten Amsterdam al meer geëxperimenteerd, onder meer door netbeheerder Enexis en Greenchoice in Breda en in Hoogkerk in Groningen.

Bij de proef in Hoogkerk zijn 25 woningen virtueel met elkaar verbonden en uitgerust met microwarmtekrachtkoppeling (HRe-ketels), hybride warmtepompen, slimme energiemeters, PV-panelen, elektrisch vervoer en slimme huishoudelijke apparatuur.