Het telecombedrijf zal de proeven doen in Den Haag, Diemen en Enschede. In die drie plaatsen zal KPN ruim honderd verdeelkasten vervangen door een glasvezelvariant.

Op elke nieuwe verdeelkast kunnen 200 tot 400 huizen worden aangesloten op een breedbandverbinding zonder dat de koperen kabel (last mile) hoeft te worden vernieuwd. Volgens KPN zijn snelheden tot 30 Mbps haalbaar.

Overigens biedt KPN ook zijn concurrenten toegang tot de vdsl2-netwerkproeven (very high speed digital subscriber line) zodat zij de nieuwe technologie kunnen uitproberen.

Onderzoek

KPN onderzoekt al geruime tijd de mogelijkheden om vdsl en adsl2+ op één netwerk te gebruiken. In november 2004 beklaagden diverse concurrenten van KPN zich nog omdat KPN de uitrol van adsl2+ zou frustreren.

Als beheerder van de koperlijnen wil KPN concurrenten geen toestemming geven met nieuwe technologieën aan de slag te gaan voordat duidelijk is welke impact dit heeft op het netwerk.

KPN heeft daarom eerst zelf onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van vdsl en adsl2+ op één netwerk en de mogelijkheden om het vdsl-signaal te 'tweaken'.