KPN gelooft in de duurzaamheid van het Nederlandse project Fairphone. De telco heeft duizend stuks ingekocht bij de crowdfunding van de smartphone, die in eerste instantie 25.000 verkochte toestellen heeft opgeleverd. KPN zegt de enige provider te zijn die de Fairphone verkoopt.

De FairPhone (1 ,2 Ghz processor, 1 GB RAM en Android 4.2) is gebouwd op de basis van de HonPhone die twee jaar geleden in China uitkwam. De ontwikkeling ligt in handen van de gelijknamige organisatie Fairphone, gevestigd in Amsterdam.

Transparant over productie

De makers zijn transparant over de herkomst van onderdelen en arbeidsprocessen, maar hebben in de Duitse pers ook kritiek te verduren gehad. Niet alle stappen in het productieproces konden geverifieerd worden als eerlijk. Kritiek die initiatiefnemer Bas van Abel vervolgens openhartig pareerde in de Volkskrant.

KPN is echter overtuigd. "Duurzaam ondernemen is een belangrijk onderdeel van de strategie van KPN. Daarom steunt KPN sinds 2011 de initiatiefnemers met de ontwikkeling van de Fairphone, onder meer met kennis over het ketenproces", schrijft het bedrijf op zijn website.