KPN heeft een tweeledig probleem. Door het toenemende internetverkeer moet de operator extra investeringen blijven doen in het netwerk. Datzelfde toenemende internetgebruik zorgt er ook voor dat er steeds meer applicaties worden gebruikt. Voor mobiel internet zijn dat toepassingen zoals WhatsApp, die de traditionele verdienmodellen van KPN onderuit halen. De opbrengsten worden dus minder, terwijl er wel meer geïnvesteerd moet worden in het netwerk. “In die spagaat zitten we, en daar moeten wij een uitweg in vinden", legt Marco Visser, directeur consumentenmarkt van KPN, uit in een interview met Webwereld op het hoofdkantoor in Den Haag afgelopen dinsdag.

Voldoende inkomsten

En dat is, naast de wettelijk verplicht gestelde netneutraliteit, een van de voornaamste redenen waarom KPN de tarieven voor mobiel internet stevig heeft aangepast. De consument moet flks meer gaan betalen voor zijn dataverbinding.

Of die laatste aanpassing van de abonnementsvormen KPN in staat stelt om de verdiensten op niveau te houden en tegelijkertijd te blijven investeren in het netwerk is niet helemaal zeker. Mogelijk komen er later nog meer veranderingen. “Wij denken dat het een stap is in de goede richting", zegt Visser voorzichtig. “ Uiteindelijk maakt het ons niet uit of je belt, sms'st of data gebruikt. Waar het ons om gaat, op het hoogste abstractieniveau, is dat wij voldoende inkomsten hebben van het liefst heel veel klanten over hele lange tijd om die hele grote hypotheek die wij hebben op dat netwerk te kunnen bekostigen."

Miljard per jaar

Met 'hypotheek' doelt Visser op de bedragen die telecombedrijven investeren in het deel van het netwerk dat in de grond zit. De ondergrondse netwerken zijn erg belangrijk voor een goede telecominfrastructuur. “Ieder jaar investeren wij nog een miljard in de grond. Dat is een hele grote hypotheek die je met je meedraagt. En dat willen we terugverdienen door van heel veel klanten iedere maand een klein bedrag te krijgen", aldus Visser. KPN rekent op 40 euro per klant per maand, een term die in het jargon Average Revenue Per User (ARPU) wordt genoemd.

Die 40 euro is een bedrag dat al een tijd gehanteerd wordt. Vroeger werd 40 euro verdiend door bellende klanten, daarna door een combinatie van bellen en sms en inmiddels meer en meer door bellen, sms en data. “Ik sluit niet uit dat dit binnen een paar jaar vooral data gaat worden", voorspelt Visser.

4G laat op zich wachten

Om veel data te kunnen verwerken en de snelheden op het netwerk te kunnen garanderen, zal KPN uiteindelijk het huidige netwerk moeten upgraden naar 4G-technologie, een snellere vorm van het huidige 3G mobiele internet. Op dit moment draait KPN wel al een proef met long term evolution (een 4G-variant) maar de operator durft nog niet te voorspellen wanneer de technologie breed beschikbaar wordt. Volgens Visser gaat het om een kip-ei probleem: de techniek bestaat, maar er zijn nog nauwelijks toestellen die gebruik kunnen maken van de techniek.

Het is dan ook vergelijkbaar met de introductie van UMTS in 2004, zegt de directeur. “Toen hadden we het netwerk gereed en was er nog geen handset op de markt die het aankon. Volgens mij zitten we vandaag de dag in exact dezelfde situatie dat we kunnen testen met het netwerk maar we kunnen er nog niks mee." Er kan op dit moment eigenlijk alleen gekeken worden naar theoretische downloadsnelheden, maar het is nog te vroeg om meer over de mogelijkheden te zeggen. Daarvoor staat de 4G-techniek nog te veel in zijn kinderschoenen, stelt Visser.

Update: Een woordvoerder van KPN laat weten dat het bedrijf geen aparte cijfers geeft over de investeringen in het vaste en het mobiele netwerk. De genoemde 1 miljard euro per jaar betreft de totale investering van KPN, benadrukt hij.