De naar eigen zeggen onafhankelijke stichting Preferente Aandelen B KPN was eerder al van zins een blokkade tegen América Móvil op te werpen, als die de verkoop van de Duitse KPN-dochter E-Plus niet zou steunen. Dat bevestigde het bestuur van de stichting in een persconferentie vrijdagochtend.

América Móvil was in eerste instantie tegen deze verkoop, maar draaide begin deze week alsnog bij, nadat het een betere deal had onderhandeld met E-Plus-koper Telefonica.

América Móvil zette KPN tegen de muur

De stichting verdedigde zich tegen kritiek dat het door de gifpil nu als stoorzender optreedt in een toch al onzeker overnameproces van KPN. Voorzitter Jacques Schraven herhaalde de conclusie dat América Móvil zich “willens en wetens” niet aan de Nederlandse regels heeft gehouden. “We maken een overname niet onmogelijk, maar een overnemer, binnen- of buitenlands, moet zich aan regels houden.”

De maatschappelijke belangen zijn bovendien groot, met KPN als “eigenaar en beheerder van vitale netwerken”. Doordat América Móvil geen openbaar bod heeft uitgebracht, maar alleen een geheim biedingsbericht bij waakhond AFM heeft gedeponeerd, onderhandelt KPN halfblind en “met de rug tegen de muur”, aldus Schraven. Daarom zag de stichting zich gedwongen om in te grijpen en af te dwingen dat het proces transparant wordt en er eerst bindende afspraken worden gemaakt.

Nieuwe risico's door verwatering

De ingreep van de stichting brengt ook nieuwe risico’s met zich mee. Door het uitoefenen van de optie is het aandeel KPN plots gigantisch verwaterd. Weliswaar tijdelijk, belooft de stichting, maar hierdoor zou América Móvil plots wederom heel veel aandelen kunnen gaan kopen zonder over de kritische 30 procentsgrens heen te gaan. De stichting noemt dat scenario ‘speculatief’ maar dreigt: “In dat geval kunnen we onze aandelen lang vasthouden.” Dat lang is overigens maximaal 2 jaar.

De hele operatie kost de stichting zo’n 252 miljoen euro. Dit geld is geleend, maar de stichting ontvangt dividend over zijn nieuwe aandelen om daarmee de rente op deze lening te betalen, legde vice-voorzitter Pieter Bouw uit.