De storing deed zich voor vanaf een uur of 3 's nachts in de regio Rotterdam, zegt een woordvoerster van KPN. Door de storing werkten de communicatiesystemen van politie brandweer en ambulances niet meer, die vielen door de storing uit. Daarom schaalde de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) op naar Grip 4.

Grotendeels verholpen

Inmiddels is de storing grotendeels verholpen, bevestigen KPN en VRR. "Woensdag 27 juli is rond 1.00 uur in de ochtend een storing ontstaan in het telefonienetwerk van KPN. Deze is inmiddels opgelost. De storing vond plaats in de regio Rotterdam-Rijnmond. Ook delen van regio Zuid-Holland-Zuid en Hollands-Midden werden getroffen", bericht de veiligheidsregio op zijn site.

Ook de RET ondervond problemen met de veiligheidssystemen in de metro, daarom werd besloten de metro's niet te laten rijden. Vanaf 09.30 uur gaan de metro's langzaam weer rijden, er wordt eerst getest met lege treinen.

Oorzaak onbekend

Op het storingsgedeelte van de site maakt KPN melding van een mobiele storing in de regio Rotterdam die begon om 23.59 uur. Om 08.54 uur meldt KPN: "Dienstverlening is hersteld op enkele opstelpunten in Cappelle aan de IJssel na. Hier wordt verder onderzoek naar gedaan."

Wat de storing heeft veroorzaakt is nog niet bekend en wordt onderzocht, meldt KPN op de site. De zegsvrouw bevestigt dit: "Er is nog geen duidelijkheid over de oorzaak, die wordt nog onderzocht."

Update 11.29 uur: Een woordvoerder van KPN meldt telefonisch: "De storing is veroorzaakt bij geplande werkzaamheden in een belangrijk knooppunt in Rotterdam." Volgens hem deed de storing zich voor vanaf een uur of 1, half 2. De systemen gingen niet helemaal plat maar haperden. Na de systemen opnieuw te hebben opgestart werkte alles vanaf half 8 woensdagochtend weer, zegt KPN. "We vinden dit heel vervelend", aldus de zegsman. KPN zal de oorzaak van de storing "zorgvuldig onderzoeken".