Markttoezichthouder ACM stelt na twee jaar onderzoek vast dat mobiele operators geen prijskartel hebben gevormd. In 2011 deed de marktwaakhond invallen bij de operators na aanwijzingen en beschuldigingen van ‘structurele prijsafspraken’. Een klokkenluider klapte uit de school en stelde dat er heel stiekem informatie werd gedeeld.

Die verhulling bestond uit tactieken die in het criminele circuit veel worden gebruikt, zoals contact via steeds andere prepaid mobieltjes en telefoonnummers. Ook werd de pers ingezet om aan andere partijen te signaleren dat er een wijziging zat aan te komen. Daarnaast waren borrels, beurzen en congressen aangewezen momenten om face-to-face zaken te doen.

KPN, T-Mobile en Vodafone stemden via de media hun gedrag op elkaar af. Hoe ging deze subtiele samenzwering in zijn werk?

Radiostilte over prijsplannen

ACM heeft echter te weinig bewijs gevonden om prijsafspraken te kunnen vaststellen. Wel hebben KPN, T-Mobile en Vodafone beloofd dat ze voorgenomen prijsverhogingen of verslechteringen van commerciële voorwaarden niet meer informeel noch publiekelijk zullen delen op congressen, beurzen of via de pers.

“Als dergelijke publieke uitlatingen door concurrenten worden omarmd, zou dit kunnen leiden tot afstemming van marktgedrag waardoor consumenten worden benadeeld”, constateert ACM namelijk.

In het rapport van de ACM blijkt dat de telco's verschillende keren hun prijsstrategie aanpasten nadat een concurrent een vergelijkbaar voornemen daartoe naar buiten had gebracht. Dit gebeurde onder meer bij de herintroductie van de aansluitkosten.

Eerder wel kartelboete

Eerder zijn de mobiele providers wel beboet voor kartelafspraken in 2001. Na tien jaar procederen werd dit oordeel uiteindelijk bekrachtigd, zij het met significant lagere boetes, in totaal zo’n 16 miljoen euro. Oorspronkelijk liepen de boetes op tot 88 miljoen euro.