Dat zegt KPN-topman Ad Scheepbouwer in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Ons concern heeft vele miljarden uitgegeven om E-Plus te kopen en het netwerk uit te bouwen. Deze investeringen zullen we verdedigen. We hebben meer spectrum nodig om onze datadiensten te kunnen uitbreiden. Dat doen we op grote schaal en we zijn bereid om wederom vele miljarden in een beter netwerk te investeren", aldus Scheepbouwer vol vertrouwen.

Oneerlijke voorwaarden

Tegelijkertijd klaagt de topman dat de Duitse veiling van de 900 MHz-band, die voor begin 2010 op de rol staat, oneerlijk is. Zo is er van de in totaal 30 megahertz die beschikbaar komt reeds 20 megahertz gereserveerd voor de 'grote jongens' T-Mobile en Vodafone. Om de resterende 10 megahertz mogen E-Plus en O2 vechten. Scheepbouwer: "Dat zou precies andersom moeten zijn: E-Plus en O2 moeten recht krijgen op 20 megahertz, en T-Mobile en Vodafone de rest."

Veiling gegijzeld

Maar een wijziging van de veilingvoorwaarden zit er niet in, omdat T-Mobile en Vodafone de Duitse telecomtoezichthouder praktisch chanteren, meent Scheepbouwer. "T-Mobile en Vodafone hebben al laten weten zich geheel uit de veiling terug te trekken als de voorwaarden in hun nadeel worden aangepast. Dat dient natuurlijk om het besluitvormingsproces te beïnvloeden. Het is onaanvaardbaar dat de twee grote operators het spectrum beheersen en zo meer concurrentie in Duitsland weten te verhinderen."

Underdog in het buitenland

Desondanks mikt Scheepbouwer erop dat E-Plus binnen drie jaar zijn marktaandeel in Duitsland heeft uitgebreid van 16 naar 20 procent. KPN, in eigen land dominant, moet in andere Europese landen opboksen tegen voormalige staatstelco's.

Vooral Belgische KPN-dochter BASE heeft het moeilijk tegen Belgacom en mobiele dochter Proximus. Begin dit jaar dreigde KPN zijn investeringen in BASE te bevriezen, omdat de telecommarkt verziekt zou zijn door 'monopolist' Belgacom.

BASE behaalde in mei wel een belangrijke overwinning toen Proximus werd veroordeeld tot 66 miljoen euro boete wegens 'machtsmisbruik' op de mobiele markt. Tegen die beslissing loopt nog hoger beroep.