Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft KPN in het gelijk gesteld tegen de beslissing van de OPTA om het bedrijf uit te sluiten van de aanbesteding van de Rijksbrede vaste telefonie onder de projectnaam OT2010. De OPTA had KPN wegens concurrentievervalsing wel mogen aanpakken, maar niet mogen uitsluiten van die aanbesteding.

KPN heeft op zich niet veel meer te winnen bij deze uitspraak; de aanbesteding is geweest en Tele2 heeft in afwezigheid van KPN die aanbesteding gewonnen. Juist dat gemis aan onderlinge concurrentie door de uitsluiting van KPN is voor het CBb reden geweest het oordeel van de OPTA te vernietigen.

KPN in andere procedure tegen OPTA

KPN is overigens nog verwikkeld in een tweede juridische procedure tegen de OPTA waar het CBb nog een uitspraak over moet doen. Ook dat gaat over bepaalde overtredingen door KPN die door OPTA in de aanbesteding van OT2010 zijn geconstateerd en die door KPN worden betwist.

“Het enige dat we vooralsnog hopen te bereiken is het weerleggen van de beschuldigingen. Maar de aanbesteding van OT2010 is al geweest en daar heeft het verder geen invloed meer op", zegt een woordvoerster van KPN. Overigens kwam het CBb net als de OPTA tot de conclusie dat KPN zich niet had gehouden aan de spelregels die voor de aanbesteding golden, maar vond het de straf te ingrijpend.