Dit blijkt uit een intern bedrijfsdocument van KPN waarover Webwereld beschikt. In deze 'Zelfstudiemodule Naamswijziging Planet' wordt gedetailleerd uit de doeken gedaan wat KPN met Planet van plan is en hoe helpdeskmedewerkers dienen om te gaan met het naderende einde van de provider.

"Planet zal vanaf juli verdwijnen als merk en samengaan met KPN", zo staat in het document. De bijna 600.000 abonnees kunnen echter gerust zijn, want ze behouden hun huidige e-mailadres en krijgen daarnaast ook een nieuw adres eindigend op @kpnmail.nl. Up- en downloadsnelheden, tarieven, algemene voorwaarden en contracten blijven hetzelfde.

Nieuw portaal: KPN Vandaag

Wel wordt het webportaal Planet.nl en dus ook de inlogmodule voor abonnees, 'Planet Mijn Gegevens', opgeheven en overgezet naar een nieuwe site, KPN Vandaag. Hier kunnen klanten vanaf 1 juli inloggen met hun bestaande gebruikersnaam en wachtwoord.

Na juli zal de website Planet.nl definitief uit de lucht zijn en worden doorgerouteerd naar KPNvandaag.nl. Die site zal functioneren als nieuw, vervangend startportaal met een webzoekfunctie (van Google), webmail, nieuws, weer en verkeer.

KPN beargumenteert in de helpdeskinstructie ook waarom Planet opgaat in KPN. De twee isp's blijken in de praktijk hetzelfde type klanten te bedienen, met 'allemaal producten en diensten die er allemaal net iets anders uitzien'. "Voor klanten is nu een ingewikkeld, onoverzichtelijk en niet marktconcurrerend aanbod ontstaan."

Geen alternatief

Medewerkers van de klantenservice worden in de schriftelijke spoedcursus ook voorbereid op mogelijk verbolgen klanten. "...Je kunt je voorstellen dat niet elke Planet klant het een leuke boodschap vindt. Voor deze klanten hebben we geen alternatief aanbod; hij kan niet klant bij Planet blijven. Wat we wel kunnen doen, is vertellen dat de service, producten en prijzen door het samengaan niet veranderen. Daarnaast kun je deze klant één van de nieuwe pakketten aanbieden. Deze zijn goedkoper en de snelheden liggen hoger."

KPN wil bovenstaande details formeel niet bevestigen of ontkennen. "We kiezen zelf ons moment om bekend te maken wanneer en hoe de naamswijziging van Planet naar KPN zal plaatsvinden", aldus een woordvoerster van het telecomconcern.

Aflopende zaak

Afgelopen februari werd al bekend dat KPN flink in zijn providerportfolio snijdt en Het Net en Planet ging schrappen.

Het eigen nieuws op Planet, geschreven door wat ooit de grootste online nieuwsredactie van Nederland was, ging eind vorig jaar al voor de bijl. Op 31 december 2007 ging het licht uit op de redactie. Sindsdien wordt de site gevuld met kopij uit DAG, een joint-venture van KPN en PCM.

Premature hulpsite

Op een tijdelijke KPN site met uitleg voor Planet-abonnees (opmerkelijk genoeg 'gehost' door datamanagementbedrijf Cendris) valt overigens te lezen dat het nieuwsaanbod op KPN Vandaag breder wordt, waarbij gebruikers kunnen kiezen uit 'leveranciers' als DAG, Telegraaf, AD en Parool.

Gênant detail: deze hulpsite is onmiskenbaar pas bedoelt voor ná de 'overgang', want op de vraag "Kan ik Planet.nl nog bekijken?" luidt het pijnlijk voorbarige antwoord: "Nee, Planet.nl is vervangen door KPN Vandaag."