Voor bedrijven die het liefst overstappen op Office 365, maar worstelen met juridische onzekerheid over Amerikaans datagraaien, biedt KPN binnenkort een puur Hollandse Microsoft-cloud.

Het is geen volledige Office 365-versie (inclusief Office 2010 op de desktop), want voor Office 2010 biedt Microsoft geen licenties aan service providers, vertelt Kevin Reeuwijk, Technology Officer bij KPN Corporate Market, aan Webwereld. “Misschien komt dat nog."

Doelgroep: enterprise, zorg, overheid

In eerste instantie gaat het om gehoste serversoftware, te weten Microsoft Exchange Server 2010, SharePoint Server 2010 & Lync Server 2010. Maar CloudNL is een paraplu, waar KPN veel meer bedrijfsapplicaties wil gaan hosten, onder meer voor de zorgsector. Die is nu nog terecht cloudschuw vanwege strenge compliance-eisen, aldus Reeuwijk.

Om deze scepsis te doorbreken heeft KPN Deloitte in de hand genomen, die “permanent zal auditen" op juridische en technische compliance. Naast de grote bedrijven en de zorgsector zal CloudNL zich ook richten op overheden en de hightech sector. Want ook is het een Microsoft-cloud, de Patriot Act staat buiten spel, benadrukt Reeuwijk.

Niet nieuw

Uiteraard is KPN niet de eerste die met dergelijke cloudclaims komt. Maar het Nederlandse cloudlandschap is redelijk versnipperd. KPN Corporate, voorheen Getronics, wil graag een one-stop-shop worden voor grote bedrijven en overheden die de Microsoft-cloud ingaan.

KPN heeft nog niet bekend gemaakt wanneer CloudNL beschikbaar is en tegen welke tarieven.