Dat meldde het concern gisteren bij de presentatie van de kwartaalcijfers (pdf). KPN schroeft de investeringen in glasvezel flink op. Eind 2008 verwacht KPN circa 300.000 huishoudens via vdsl2 te hebben ontsloten. Voor komend jaar staat 'een massale uitrol' gepland zodat eind 2009 meer dan 1 miljoen woningen zijn aangesloten.

Uit de kwartaalcijfers blijkt dat KPN al reeds doende is de investeringen in netwerk en diensten op te voeren. De afgelopen drie maanden pompte het concern 176 miljoen euro in infrastructuur, voornamelijk glasvezel; 43 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

FttH nog in de koelkast

Overigens blijft de landelijke uitrol van glasvezel voorlopig steken in de straat, het zogenaamde fiber-to-the-curb (FttC), ofwel glasvezel tot in de wijk. Duizenden nieuwe verdeelkasten bedienen dan een straat of wijk, maar het laatste traject tot aan de woning blijft het 'ouderwetse' koperdraadje.

Met de verdere uitrol van glasvezel tot in huis (fiber-to-the-home, FttH) houdt KPN de boot nog af, omdat het eerst zekerheid van OPTA eist over mogelijke regulering van het glasvezelnetwerk. Voorlopig steekt het bedrijf alleen in Enschede de spade in de grond voor FttH.

FttH maakt de te plaatsen vdsl-kasten trouwens op termijn weer overbodig. Maar dat maakt de investeringen in het vdsl-netwerk niet minder zinvol en noodzakelijk, 'want je kunt het hele land niet in één keer helemaal verglazen tot aan de deur', aldus een woordvoerder van KPN.

Over de geografische verdeling en prioriteiten van de komende vdsl-uitrol wil een woordvoerder van KPN 'om strategische redenen' niets kwijt.

Nieuwe diensten

Het telecomconcern presenteerde gisteren klinkende cijfers. Vooral 'nieuwe' diensten zoals internetbellen, mobiel dataverkeer en aanbod van televisie wijzen KPN de weg 'terug naar groei' zoals topman Ad Scheepbouwer de strategie van het bedrijf heeft gedoopt.

"Onze nieuwe diensten groeien explosief", constateerde de bestuursvoorzitter tevreden. Beleggers waren blij verrast met de prestaties van KPN en de beurskoers steeg meer dan vijf procent.