Ook bereikte KPN dankzij het lanceren van het netwerk HSDPA 7.2 een dekking van 90 procent van Nederland. Aan het eind van 2008 wil het bedrijf 94 procent hebben bereikt. HSDPA is de snellere variant van het umts-netwerk. Volgens KPN zouden ondernemers drie uur besparen als ze hun werk deels mobiel kunnen uitvoeren.

De uitrol van KPN ging op rolletjes: "Het was voornamelijk een software-upgrade, daar kwam niet veel hardware bij kijken", zegt woordvoerder Stefan Simons tegenover Webwereld.

Niet in De Peel

94 procent landelijke dekking is ook nog prima te doen. "Daar hoeft ook niet zoveel voor extra's voor aangepast te worden. We bekijken eerst de dichtstbevolkte gebieden en daarna gebied per gebied. Er zijn natuurlijk gebieden zoals het IJsselmeer en de Peel waar de vraag naar snel mobiel internet niet al te hoog zal zijn. De honderd procent landelijke dekking gaan we dan ook niet halen, maar dat haalt geen enkel netwerk."

Ferrari

Met een verdubbeling van de datasnelheid verdubbelt de prijs voor die snelheid niet, aldus Simons. Klanten die werken met een 'dongel', een mobiel internetmodem, krijgt toegang tot sneller internet, ongeacht welk pakket, van 400 MB of 1 GB tot andere mogelijkheden.

"Iedereen met een bepaald abonnement krijgt een betere datasnelheid. En geen datalimiet dus iedereen kan snel internetten in zijn pakket. Alleen de pakketten verschillen. Een klant heeft bijvoorbeeld een Opel en de ander een Ferrari, maar ze komen wel allebei uit dezelfde fabriek."

De snelheidsupgrade geldt voorlopig alleen voor mobiel internet op de laptop, met insteekkaart of dongel. De maximale snelheid voor smartphones en PDA's blijft vooralsnog 3,6 Mbit/s.

Qua umts-netwerk biedt KPN 'het beste netwerk van Nederland'. Ondanks het feit dat Vodafone eerst die titel claimde, maar uiteindelijk toch door de knieën ging voor KPN.

Daarentegen sleepte Vodafone onlangs een groot overheidscontract voor mobiel dataverkeer in de wacht. KPN mocht op de reservebank plaatsnemen.