KPN biedt 70 miljoen dollar voor de uitstaande 44 procent van iBasis die het nog niet in handen heeft. Dat komt neer op 2,25 dollar per aandeel, terwijl de Nederlandse telecomaanbieder eerst 1,55 dollar heeft geboden. KPN lijkt vastberaden, maar heeft wel een deadline voor zijn nieuwe bod gesteld. Op 23 oktober loopt het bod af.

Het bedrijf wijst er op dat dit nieuwe bod een meerwaarde vertegenwoordigt van 73,1 procent ten opzichte van de beurswaarde van iBasis. Dat is dan wel de waarde op 10 juli, de dag vóór het eerste bod van KPN. Sindsdien is de koers van de Amerikaanse wholesale carrier voor telefoonverkeer flink gestegen.

Verzet en interesse

iBasis ligt echter dwars. Het wil niet overgenomen worden en stelt dat KPN vuil spel speelt. Meerderheidsaandeelhouder KPN zou onder meer interne prognoses hebben verlaagd en verdoezeld om de werkelijke waarde van iBasis te verhullen.

Medio vorige maand zei iBasis dat het is benaderd door een andere geïnteresseerde partij, die vooralsnog anoniem blijft. KPN bezit echter 56 procent van het Amerikaanse telecombedrijf en is niet van zins daar iets van te verkopen.

Rechtszaken

Het bestuur van het Amerikaanse bedrijf heeft al een 'gifpil'-constructie opgezet om de overname door KPN te blokkeren. Die telco vecht dat aan in de rechtbank. De eerste hoorzitting in die aanklacht vindt eind deze week plaats.

Het doelwit van de overname heeft hiertegen weer een tegenaanklacht ingediend en in augustus nog een tweede rechtszaak aangespannen. Die tweede zaak is wegens de door iBasis genoemde misleiding door KPN.