De verhoging geldt voor alle aansluitingen en betreft minimaal een verdubbeling van de downstream. Abonnees van Lite-adsl gaan er het meeste op vooruit. Dit heeft KPN desgevraagd bevestigd. Adsl Lite wordt verhoogd van 384 Kbps downstream naar 1024 Kbps downstream. Ook de uploadsnelheid van dit abonnement wordt verhoogd, namelijk van 128 Kbps naar 320 Kbps. Adsl Lite wordt hierdoor net zo snel als het huidige Adsl Basic-abonnement. Ook van dit abonnement wordt de snelheid dus verhoogd. Basic gaat van 1024 Kbps naar 2048 Kbps. De uploadsnelheid van dit abonnement blijft ongewijzigd (320 Kbps). Ook abonnees van Adsl Fast profiteren van de snelheidsverhoging. Hun snelheid wordt verdubbeld tot 4096 Kbps. De snelheidsverhoging wordt vanaf 15 januari doorgevoerd. Nieuwe aansluitingen die na die datum worden opgeleverd profiteren meteen van de snelheidsverhoging. De verbindingen van de huidige abonnees zullen gefaseerd worden verhoogd.

Concurrentieslag

Sinds augustus zijn de Nederlandse internetaanbieders verwikkeld in een ware concurrentieslag in een poging consumenten voor zich te winnen. De strijd speelde zich aanvankelijk alleen af op prijsniveau, waarbij aanbieders met voordelige adsl-tarieven nieuwe abonnees probeerden binnen te halen. KPN haakte handig op deze ontwikkelingen in door begin september de snelheid van zijn adsl-netwerk flink op te schroeven en de prijs gelijk te houden, net zoals nu het geval is. Doordat de prijzen ongewijzigd blijven komt het huidige Adsl Lite-abonnement feitelijk te vervallen. Dit abonnement kent een lage maandprijs en heeft derhalve ook lagere internetsnelheden. Adsl Lite is straks echter gelijk aan het Adsl Basic van nu en Adsl Basic wordt min of meer gelijk aan het Adsl Fast van nu. Hierdoor ontstaat er een gat in het aanbod aan de onderkant van de adsl-markt, welke mogelijk opgevuld gaat worden door `DirectADSL'. DirectADSL zal dan naar alle waarschijnlijkheid de snelheid van het huidige Lite-abonnement (384/128) krijgen. Hoewel het prijskaartje nog onbekend is, zal deze logischerwijs onder die van het huidige Lite-abonnement komen te liggen.

DirectADSL

Begin november bevestigde KPN tegenover WebWereld de mogelijkheden voor adsl zonder abonnement te onderzoeken. Dit concept is gebaseerd op het principe van DirectInternet dat KPN in de zomer van vorig jaar introduceerde. Met DirectADSL zou het mogelijk moeten worden om zonder tussenkomst van een provider een adsl-aansluiting aan te vragen. Via een speciaal inbelnummer zouden mensen dan in enkele stappen een breedbandverbinding hebben. Net zoals bij DirectInternet zou de breedbandvariant van deze dienst geen aanvullende diensten bevatten, zoals e-mail of ruimte voor een homepage. KPN wil niet op de zaken vooruitlopen, maar zegt 'alle mogelijkheden open te houden' en 'bepaalde opties te onderzoeken'.